HITNA INTERVENCIJA

Putinu opet pozlilo prije nekoliko dana? ‘Imao je jaku mučninu, liječnici su satima bdjeli nad njim‘

Putin se sada oporavio, tvrdi se, ali se šuška da bi mogao biti zamijenjen dvojnikom tijekom ovotjednog sastanaka

Vladimir Putin

 Mikhail Klimentyev/Sputnik Via Afp

Vladimir Putin tijekom prošloga vikenda se u kasnim noćnim satima silno uplašio za svoje zdravlje, izvijestio je Telegram kanal koji tvrdi da prati stanje ruskog čelnika, piše Daily Mail, a prenosi Slobodna Dalmacija.

On je u noći s petka na subotu imao "jaku mučninu", a liječnici su intervenirali oko tri ujutro, objavio je kanal General SVR.

Putin se sada oporavio, tvrdi se, ali bi mogao biti zamijenjen dvojnikom tijekom ovotjednog sastanaka, dok bi se za televizijska pojavljivanja mogla koristiti "deep fake" tehnologija.

Ova vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je šef ukrajinske obavještajne službe sugerirao da je Putin zamijenjen "mamcem" tijekom državnog posjeta Iranu.

Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne agencije, iznio je sumnje nakon pregleda snimke ruskog čelnika kako izlazi iz zrakoplova u Teheranu u utorak.

- Molim vas, pogledajte trenutak Putinova izlaska iz zrakoplova. Je li to uopće Putin? - rekao je na ukrajinskoj televiziji.

General Budanov ranije je tvrdio da se Putin tajno liječi od raka i da ga glavni savjetnik Nikolaj Patrušev redovito mijenja tijekom operacija.

Nijedna od tvrdnji kanala nije potvrđena, ali Putin ne bi bio prvi ruski čelnik koji je iskoristio ove metode.

Vjeruje se da je Staljin koristio višestruke dvojnike dok je bio na čelu Sovjetskog Saveza, od kojih su dvojica u međuvremenu govorila o tom iskustvu.

Jedan, poznat samo kao Rashid, tvrdio je da je bio jedan od nekolicine ljudi koje je KGB zaposlio da mijenjaju Staljina na javnim nastupima tijekom kojih je mogao postati metom atentatora, kao i da javnost zavaravaju da je zdrav onda kad je bolestan.

Feliks Dadajev je istupio 2008. i ustvrdio da je još jedan od tih dvojnika, rekavši da mu je Putinov režim dao dopuštenje da ispriča svoju priču putem državnih medija.

image

Putin u zračnoj luci

Konstantin Zavrazhin/Afp

Leonid Brežnjev, još jedan sovjetski vođa, također je priznao da je koristio dvojnike.

Sam Putin je priznao da je razmatrao korištenje mamaca za zaštitu tijekom Čečenskog rata, ali tvrdi da je odbacio tu ideju i da ona nikada nije provedena.

General SVR, koji tvrdi da ga vodi bivši časnik iz Ruske vanjske obavještajne službe, rekao je danas: "Putinu je u noći s petka 22. srpnja na subotu 23. srpnja bila potrebna hitna medicinska pomoć. Oko jedan sat iza ponoći dežurni medicinski djelatnici njegove rezidencije pozvani su kod predsjednika. Putin se žalio na jaku mučninu. Dvadesetak minuta kasnije pozvan je dodatni medicinski tim s predsjednikovim liječnicima. Poznato je da su mu liječnici pružili pomoć i tri sata ostali uz njega, a nakon što se njegovo stanje poboljšalo, napustili su njegove odaje".

Tvrdi se i da je donesena odluka da će u nekim događajima ovog tjedna "on biti zamijenjen dvojnikom".

‘"Amerikanci, posebice CIA, imaju informacije o stvarnom zdravstvenom stanju ruskog predsjednika. Definitivno znaju da ima ozbiljnih problema, uključujući one psihičke", rekao je politolog Valery Solovey, koji već dugo tvrdi da je ruski čelnik bolestan.

Govorio je unatoč tome što je direktor CIA-e William Burns prošlog tjedna rekao da je Putin čak "previše zdrav".

Kremlj rutinski niječe da Putin ima zdravstvenih problema.

- Nema dokaza da Putin boluje od ozbiljne bolesti - tvrdi britanski direktor MI6 Richard Moore​.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:31