SPOMINJE I RAFALE

Putinova propagandistica digla buru u Rusiji: ‘Nijemci su planirali napasti Krimski most, imam snimku!‘

Zvučni zapis traje 38 minuta i 13 sekundi, a razgovor se odvijao 19. veljače

Obnova Krimskog mosta (fotografija iz siječnja 2024.)

 Handout/Afp

Ruski mediji prenose da je objavljena audio snimka koja navodno svjedoči o tome da su njemački vojni dužnosnici razgovarali o planovima za napad na Krimski most.

Snimku je na Telegramu objavila Margarita Simonjan, glavna urednica televizije Russia Today, a na njoj govore visoki dužnosnici Bundeswehra o napadu projektilima Taurus. Zvučni zapis traje 38 minuta i 13 sekundi, prenosi agencija RIA Novosti.

Prije toga je Simonjan na društvenoj mreži VKontakte objavila transkript razgovora, koji je navodno dogodio 19. veljače.

U razgovoru su navodno predložili da se cijela operacija podijeli u nekoliko faza i da se za pomoć planiraju obratiti Velikoj Britaniji. Jedan od časnika je rekao da bi projektili Taurus mogli biti korišteni za napad, ako u njemu budu sudjelovali zrakoplovi Rafale, prenose ruski mediji.

Simonjan prenosi da su časnici Bundeswehra također spomenuli američku i britansku vojsku, nehajno govoreći o tome da su one već dugo izravno uključene u sukob.

Podsjetimo, prošloga utorka njemački kancelar Olaf Scholz je rekao da NATO neće sudjelovati u ukrajinskom sukobu.

- Neće biti nikakvih kopnenih postrojbi, nikakvih vojnika na ukrajinskom tlu iz europskih zemalja ili zemalja NATO-a. poručio je prošloga utorka nakon što je Francuska dala naslutiti da je to moguće, a Kremlj je upozorio da bi to neizbježno dovelo do sukoba između Rusije i NATO-a.

Neki ruski političari odmah su požurili prozvati Zapad nakon što je objavljena audiosnimka.

- Pozivamo njemačke vlasti da odmah provedu temeljitu istragu i daju objašnjenje svjetskoj zajednici, zatražio je Vladimir Bulavin, šef odbora za obranu i sigurnost gornjeg doma ruskog parlamenta.

Oglasila se i Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Kyiv Post.

- Pitam se što Annalena Baerbock (njemačka ministrica vanjskih poslova) misli o ovome. Njemački tisak ima dobar razlog da dokaže svoju neovisnost i postavi nova pitanja, rekla je.

- Njemačko vodstvo se mora očitovati o snimci... Shvaća li Scholz da Rusija mora uzvratiti nakon ovih poteza?

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov rekao je da ne zna ništa o sadržaju snimke.

Prošloga utorka njemački kancelar opetovano je isključio isporuku njemačkih krstarećih projektila Taurus Ukrajini, jer, kako je rekao, time riskira da Njemačka bude uvučena u rat.

Prije tjedan dana Bundestag je odbacio većinom glasova zahtjev oporbenih demokršćana za isporukom krstarećih raketa Taurus Ukrajini.

Promatrači smatraju da Scholz odbacuje isporuku ovog naoružanja s obzirom na to da bi se ovi projektili dometa 500 km mogli upotrijebiti i protiv ciljeva duboko na području Rusije te služiti za moguću eskalaciju sukoba.

image

Olaf Scholz s dužnosnicima Bundeswehra

Ina Fassbender/Afp/Profimedia/Ina Fassbender/afp/profimedia
image

Napad na Krimski most u srpnju 2023.

-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:30