UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Putin vojsci šalje zloglasni Sarmat: ‘To je ključna garancija ruske sigurnosti‘

Rusi i Ukrajinci međusobno se optužuju za granatiranje elektrane i njezine okolice, a još oko nje nije uspostavljena demilitarizirana zona
Vladimir Putin, Sarmat
 /Profimedia

Ključni događaji dana:

  • Kirilo Budanov: 'Miniran je bazen za hlađene u nuklernoj elektrani Zaporižja'
  • Rusi tvrde da su presreli dva drona koji su se približavali vojnim skladištima kod Moskve
  • Zelenski priznao da je napredak spor
15:24

Putin: Uskoro ćemo u operativne službu uvesti nuklearne projektile Sarmat

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da će ruske snage uskoro primiti interkontinentalne balističke projektile RS-28 Sarmat, poznate na zapadu pod nadimkom "Sotona 2". Riječ je o projektilima koji mogu nositi 10 ili više nuklearnih bojnih glava.

Putin je istaknuo kako je važno da Rusija i dalje zadrži mogućnost nuklearne trijade (dakle, sposobnost djelovanja nuklearnim oružjem s kopna, iz zraka i s mora - to jest, podmornica).

- To je ključna garancija ruske sigurnosti i globalne stabilnosti, rekao je Putin.

Razvoj projektila Sarmat Putin je prvi put najavio još 2018. godine, predstavljajući ga tada kao "nepobjedivo oružje". Riječ je o golemom projektilu dužine od čak 35 metara koji ima domet od čak 18.000 km, a ispaljuje se s kopna. Može nositi čak 10 bojnih glava, od kojih svaka može ciljati zasebnu metu. Rusi tvrde da može nositi i hipersonično oružje Avangard, za koje još nije jasno u kojem je točno stupnju razvoja.

13:21

Ruski istražitelj: Više od 30 ukrajinskih 'nacionalista' osuđeno zbog zločina

Glavni ruski istražitelj u srijedu je rekao da je više od 30 Ukrajinaca dobilo velike zatvorske kazne u okupiranim dijelovima Ukrajine zbog zločina poput ubijanja civila.

Aleksander Bastrikin, čelnik ruskog ekvivalenta američkom FBI-ju, rekao je da sudovi koji djeluju na teritorijima regija Luhansk i Doneck, trenutno pod ruskom okupacijom, rade na pritvaranju onih koji su se borili na strani Ukrajine, protiv ruskih snaga.

„Nakon oslobađanja Mariupolja i drugih mjesta, mnogi ukrajinski nacionalisti su se predali. U tijeku daljnjeg djelovanja počeli smo utvrđivati njihovu uključenost u zločine protiv mira i ljudske sigurnosti, što uključuje ubojstva civila“, rekao je Bastrikin za rusku agenciju TASS.

Kazao je kako je na sudove poslano 90 slučajeva.

„Na temelju prikupljenih dokaza sudovi su već osudili više od 30 ljudi, odredivši im duge kazne zatvore, nekima i doživotne“, rekao je.

Bastrikin je u srpnju prošle godine kazao kako je Moskva optužila 92 člana ukrajinskih oružanih snaga za zločine protiv čovječnosti te je predložio osnivanje međunarodnog suda, što su podržali Bolivija, Iran i Sirija.

Ruski mediji u utorak su prenijeli da je bivši zamjenik zapovjednika ukrajinske paravojne jedinice na ruskom sudu osuđen na 16 godina zatvora zbog, navela je Moskva, sudjelovanja u ilegalnoj oružanoj skupini i terorističke obuke.

Sama Rusija je pod optužbom Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji je u ožujku izdao tjeralicu za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, optuživši ga za ratni zločin deportacije stotina djece iz Ukrajine.

11:44

Bjelorusija započela godišnje "mobilizacijske vježbe"

Bjelorusija, koja pomaže Rusiji u invaziji na Ukrajinu, u srijedu je objavila da su njene oružane snage započele deset dana duge godišnje "mobilizacijske vježbe”.

Bjelorusko ministarstvo obrane reklo je kako je cilj vježbi procijeniti razinu pripremljenosti državnih institucija za mobilizaciju rezervista. Vojsku u toj državi moraju služiti svi muškarci, a nakon vojnog roka ostaju u pričuvi.

Bjelorusija je dopustila Rusiji da s njezinog teritorija pokreće napade na Ukrajinu. Od tada je održala niz vojnih vježbi s Rusijom, a ruskim vojnicima dopušta korištenje njezinih baza za vježbe.

Bjelorusija je i ovaj mjesec počela primati rusko taktičko nuklearno naoružanje za koje je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je upozorenje Zapadu.

Bjeloruske snage nisu se izravno pridružile ratu na strani Moskve, no predsjednik Aleksander Lukašenko rekao je da će to učiniti dođe li do „agresije punog opsega” protiv nje.

11:25

Zelenski: 'Napredak je spor, ali ovo nije holivudski film!'

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da je napredak na bojnom polju sporiji od željenog.

- Neki ljudi misle da je ovo holivudski film i očekuju rezultate odmah sada. U pitanju su životi ljudi, rekao je.

Zelenski kaže da nije lako jer su ruske snage minirale 200.000 kvadratnih kilometara ukrajinskog teritorija.

Ukrajina je izvijestila da je u posljednja dva tjedna ponovno zauzela osam sela na jugu. Iako mali, ovo je najveći napredak njezinih snaga od studenog dok se probijaju u jako utvrđena i minirana područja koja drže Rusi.

BBC je citirao Zelenskog da vojni napad ne ide lako jer su ruske snage minirale 200.000 četvornih kilometara ukrajinskog teritorija.

“Što god neki htjeli, uključujući pokušaje pritiska na nas, uz dužno poštovanje, mi ćemo napredovati na bojnom polju onako kako smatramo da je najbolje”, rekao je Zelenski za BBC.

Rusija je imala mjesece da pripremi svoju obranu. Ukrajinske snage tek trebaju stići do najtežih ruskih obrambenih utvrda, koje su odmaknute od 1.000 km (600 milja) duge linije fronta.

Snage Kijeva imale su "djelomičan uspjeh" prošlog dana te se ukopavaju i napadaju na južnom frontu, dok su izdržale veliki ruski napad na istoku, rekao je u srijedu visoki ukrajinski obrambeni dužnosnik.

10:00

Poplave u Ukrajini: Broj mrtvih porastao na 41 u zonama pod kontrolom Moskve

Rusija je u srijedu objavila da je broj žrtava rušenja brane Kahovka i posljedičnih poplava na područjima koja kontrolira na jugu Ukrajine porastao na 41.

"Nažalost, broj mrtvih porastao je na 41", rekao je predsjednik regionalne proruskevlade u Hersonu Andrej Aleksejenko.

U prethodnom izvješću koje su u subotu objavile vlasti koje je postavila Rusija navedeno je da je 29 mrtvih.

Brana hidroelektrane Kahovka na rijeci Dnjepar, koja se nalazi na području pod kontrolom Rusije u regiji Herson (južna Ukrajina), uništena je 6. lipnja. Stotine četvornih kilometara nizvodno bile su poplavljene zbog čega su morale biti evekuirane tisuće stanovnika.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za uništenje brane.

Aleksejenko je rekao da se Nova Kahovka postepeno oporavlja od katastrofe i da je danas obnovljena opskrba strujom nakon granatiranja ukrajinskih snaga.

“Razina vode se praktično vratila u normalu u okrugu Aleškovski gdje su poplavljena samo niža područja. Međutim, visok vodostaj i dalje ostaju u naseljenim mjestima okruga Golaja Pristan, uključujući sam grad i obližnja naselja”, kazao je.

09:23

Rusija kaže da je spriječila napad dronovima na Moskovsku oblast

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da je spriječen ukrajinski napad dronovima na Moskovsku oblast te da su sva tri drona srušena.

"Danas je spriječen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad na cilјeve u Podmoskovlјu s tri bespilotne letjelice", navodi se u priopćenju a prenosi agencija RIA Novosti.

Po ruskom ministarstvu, u neuspjelom napadu nije bilo žrtava niti materijalne štete.

U priopćenju se dodaje da su dronovi onesposobljeni elektronskim sredstvima, nakon čega su izgubili kontrolu i srušili se.

08:15

Ukrajina nastavlja kočiti napredovanje ruskih trupa

Ukrajinske snage osvajaju dijelove prema Melitopolju i Berdjansku u južnoj regiji Zaporožje, rekao je Andrij Kovalev, glasnogovornik Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga za Reuters.

- Imali su djelomičan uspjeh, napreduju, rekao je Kovalev u objavi na Telegramu.

Ukrajina nastavlja kočiti napredovanje ruskih trupa na istoku zemlje, a posebno teške borbe se vode u blizini Lymana u regiji Donjecka, dodao je.

image

Ukrajinske snage kod Bahmuta

Anatolii STEPANOV/AFP
08:12

Britansko ministarstvo obrane: Nastavak intenzivnih borbi

Intenzivne borbe se nastavljaju u južnoj Ukrajini, priopćilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svojem najnovijem izvješću o sukobu.

Izvještavaju da je Rusija nedavno uložila značajne napore u izgradnji obrambenih linija duboko u pozadinskim područjima, posebno na prilazima okupiranom Krimu. Ističu i procjenu Moskve da su ukrajinske snage sposobne ponovno napasti Krim.

- Rusija i dalje smatra održavanje kontrole nad poluotokom glavnim političkim prioritetom, stojiu priopćenju.

08:05

Stoltenberg kaže da će NATO pomoći Ukrajini da modernizira svoju vojsku

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg obećao je da će se Savez obvezati na daljnju pomoć za modernizaciju ukrajinske vojske na samitu koji će se održati u srpnju u glavnom gradu Litve Vilniusu.

U izjavi objavljenoj u njemačkim novinama Tagesspiegel u srijedu, Stoltenberg je rekao da će saveznici usvojiti na samitu višegodišnji paket pomoći koji će Ukrajinu dovesti do standarda NATO-a.

Kazao je kako će NATO pomoći ukrajinskoj vojsci u prijelazu s vojske temeljene na starom sovjetskom modelu na moderne snage koje djeluju prema standardima NATO-a.

Stoltenberg je rekao da nakon višemjesečne vojne obuke na opremi NATO-a Ukrajina vraća svoj teritorij koji su okupirale ruske snage. Također je naglasio važnost kontinuirane potpore zemlji koja je u obrambenoj borbi protiv agresorske Rusije otkako je Moskva pokrenula invaziju punog opsega u veljači 2022.

Naglasio je poteškoće protuofenzive, uključujući težak teren i ukopane ruske obrambene položaje, uključujući minska polja i tenkovske zamke.

Države članice NATO-a sastat će se na samitu 11. i 12. srpnja. Očekuje se da će raspravljati o nastavku potpore Ukrajini.

07:26

Rusi tvrde da su presreli dva drona koji su se približavali vojnim skladištima kod Moskve

Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov rekao je da su srušena dva drona koja su, prema svemu sudeći, treba udariti u dva vojna skladišta u toj regiji, javlja Reuters.

- Ostaci su pronađeni. Nije bilo štete, a ni ozlijeđenih - rekao je Vorobjov te dodao da su dronovi pali kod sela Kalinjinec.

Ruski kanali na komunikacijskoj platformi Telegram, među kojima se našao i jedan koji je povezan s ruskim sigurnosnim službama, ustvrdili su da je najmanje još jedan dron srušen kod sela Lukino.

05:22

Zelenski: Naše snage uništavaju neprijatelja na istoku i jugu

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da ukrajinske snage uništavaju ruske snage na dva glavna kazališta sukoba, istočnom i južnom dijelu zemlje.

"U ovom trenutku naši vojnici na jugu i istoku aktivno uništavaju neprijatelja, fizički čiste Ukrajinu", rekao je Zelenski u svojoj noćnoj videoporuci.

"Obrana od terora znači uništavanje terorista. I to je jamstvo da država zla nikada neće imati priliku donijeti zlo Ukrajini."

Govoreći o konferenciji koja će se održati u Londonu o poslijeratnom oporavku, Zelenski je rekao da je ponovna izgradnja Ukrajine "jamstvo sigurnosti" i "sredstvo zaštite od bilo kakvog ponavljanja ruske agresije".

05:11

Kirilo Budanov: 'Miniran je bazen za hlađene u nuklernoj elektrani Zaporižja'

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov optužio je u utorak Rusiju za "miniranje" bazena koji se koristi za hlađenje reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporižja na jugu Ukrajine, koju su okupirali Rusi.

Riječ je o najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani, kompleksu sa šest reaktora, koja se našla pod okupacijom ubrzo nakon invazije moskovskih snaga u veljači prošle godine.

"...Najstrašnije je to što je nuklearna elektrana Zaporižja dodatno minirana tijekom tog vremena (...) naime miniran je bazen za hlađenje", izjavio je za televiziju Budanov, ne pružajući dokaze za svoju tvrdnju.

Reuters je zatražio komentar od ruskog ministarstva obrane.

Dvije su strane ranije se međusobno optuživale za granatiranje elektrane i njezine okolice, a međunarodni napori da se oko kompleksa uspostavi demilitarizirana zona dosad nisu uspjeli, podsjeća Reuters.

image

Inspektor Međunarodne agencije za atomsku energiju tijekom obilaska nuklearne elektrane Zaporižja

Handout/International Atomic Energy Agency (IAEA)/AFP

Ukrajinsko ministarstvo obrane je u međuvremenu odbacilo kao "ništavne" ruske navode da bi mogli izrađivati "prljavu bombu".

Ministarstvo je istaknulo da je takve sugestije, koje je u ponedjeljak iznio čelnik ruske vanjske obavještajne službe SVR Sergej Nariškin, Moskva prvi put imala još prošle godine.

Takvi navodi, ocijenili su iz ukrajinskog ministarstva, imaju za cilj "skretanje pozornosti s jasnih poraza okupacijskih snaga na bojištu i sijanje nepovjerenja među zapadnim saveznicima Ukrajine".

"Ako Rusija govori o 'prljavoj bombi', njezina uporaba od strane Rusije mogla bi biti stvarna prijetnja", zaključilo je ministarstvo.

Nariškin je pozvao UN-ovu nadzornu agenciju za nuklearnu energiju i Europsku uniju da istraže slanje "ozračenog goriva" iz nuklearne elektrane Rivne u zapadnoj Ukrajini na odlaganje u skladište istrošenog goriva u Černobilu.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju UN-a navela je da je ovog mjeseca izvijestila o transferu tog goriva iz Rivina u Černobil te da su te kretnje uzete u obzir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:38