JAČANJE VEZA

Putin stigao u Peking s vrijednim poklonom za Xija pa zajedno poslali snažnu poruku NATO-u

Rusija jača partnerstvo s Kinom uslijed tenzija Moskve i Zapada zbog situacije oko Ukrajine i drugih pitanja

Vladimir Putin i Xi Jinping

 Alexei Druzhinin/AFP

Rusija i Kina su priopćenjem u petak pozvali NATO da zaustavi širenje na istok, a Moskva je naglasila da podržava stav Pekinga oko Tajvana te da se protivi neovisnosti te otočne države u bilo kojem obliku.

Zajedničko priopćenje, koje uključuje žestoku kritiku SAD-a, objavljeno je tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Kini povodom Zimskih Olimpijskih igara.

Kremlj je objavio da su Putin i kineski predsjednik Xi Jinping u Pekingu održali tople i sadržajne razgovore, a odnose dviju država opisao je kao napredno partnerstvo posebnog karaktera.

Putin je tom prigodom predstavio novi sporazum o isporuci prirodnog plina Kini, što je novi pokazatelj sve dubljeg odnosa dviju susjednih država u vrijeme sve viših tenzija sa zapadom. Putin je Xiju rekao da je Rusija pripremila novi dogovor o opskrbi Kinom s dodatnih 10 milijardi kubika prirodnog plina.

„Ruska strana ponavlja svoju podršku politici jedne Kine, potvrđuje da je Tajvan neodvojivi dio Kine i protivi se bilo kakvom obliku njegove neovisnosti“, stoji u priopćenju.

Moskva i Peking su izrazili zabrinutost zbog „napredovanja američkog plana da razvije svjetski sustav raketne obrane i potom ga postavi u razne regije u svijetu“ te istaknule da se protive daljnjem širenju NATO saveza na istok, pozvavši savez da napusti svoj „ideološki pristup iz hladnog rata“.

Zaustavljanje širenja NATO-a na rusko susjedstvo glavni je zahtjev Kremlja u sporu sa zapadom oko Ukrajine. SAD je odbio ideju da Rusija određuje Kijevu njegovu budućnost, no otvoren je za pregovore o drugim temama poput kontrole naoružanja.

Kina podržava ruski prijedlog o pravnim sigurnosnim garancijama u Europi, priopćile su dvije države. Kremlj je objavio da su predsjednici razgovarali i o proširenju trgovine u nacionalnim valutama zbog nepredvidivosti dolara.

Kineska državna televizija CCTV popratila je Putinov dolazak u Peking naglasivši da je on, baš kao i kinesko vodstvo, izrazio protivljenje „politizaciji“ Igara koje dio zapadnih diplomata bojkotira.

Uz zrakoplov s ruskim i kineskim zastavama vide se i avioni s mongolskim i srpskim oznakama - na otvaranje u Peking stižu i mongolski premijer L. Oyun-Erdene i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Državni mediji ranije su prenijeli da su u Kinu sletjeli katarski emir Šeik Tamim bin Hamad Al Tani i princ prijestolonasljednik UAE-a Šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:11