CIA-ina ANALIZA

‘Putin je mislio da će Kijev pasti za dva dana, bijesan je. Ali dobrih vijesti za Ukrajinu nemamo‘

Ruski su časnici nezadovoljni naredbama iz Kremlja, a Kina je ‘uznemirena‘ događajima u Ukrajini

CIA-ini analitičari i stručnjaci za sada ne vjeruju da je Putin poludio, niti da je potpuno iracionalan

 Andrey Gorshkov/SPUTNIK/AFP

Ruska invazija na Ukrajinu za sada je veliki neuspjeh za Vladimira Putina, no Ukrajinci nemaju mnogo razloga veseliti se tome, zaključak je vodećih ljudi američkih obavještajnih agencija, koji su u utorak navečer odgovarali na pitanja zastupnika u američkom Kongresu.

Glavni razlozi ruskog vojnog neuspjeha na terenu su višestruki - ruski su vojni stratezi znatno podcijenili ukrajinske snage, njihovu spremnost za borbu i njihove vojne vještine, dok su istovremeno precijenili vojne sposobnosti svojih snaga.

Razvoj invazije na terenu odvio se, tvrde vodeći američki obavještajci, manje-više točno kako su predvidjeli, no ako njihova predviđanja nastave biti jednako dobra, pred Ukrajinom su tjedni i mjeseci nediskriminatornih napada na civilne ciljeve i razaranja gradova.

Putin je, prema svim podacima s kojima raspolažu američke obavještajne službe, očekivao da će glavni grad Ukrajine, Kijev, pasti u dva dana. U međuvremenu, dva tjedna od početka invazije, ruske snage još uvijek nisu uspjele niti potpuno opkoliti grad.

Iako to zvuči kao veliki uspjeh, što to definitivno i jest, problem leži u tome da ukrajinski vojni uspjesi ne mogu postići ništa kako bi odvratili Putina od smjera kojim je krenuo.

"Procjenjujemo da se Putin osjeća povrijeđen što mu se Zapad ne obraća s odgovarajućim poštovanjem, te smatra da je ovo rat u kojem si ne može priuštiti poraz", rekla je čelnica američke obavještajne zajednice Avril Haines.

Jedini pomak koji SAD očekuje po pitanju Putinovog stava je da će se njegovi uvjeti za pobjedu vjerojatno mijenjati i ublažavati, što će trošak njegove invazije - u ljudstvu i novcu - biti sve teži za podnijeti. "Ono što bi on mogao prihvatiti kao pobjedu moglo bi se promijeniti s vremenom," rekla je Haines.

Haines je dodala kako je Moskva duboko podcijenila složenost vojnih izazova koji su očekivali njezinu vojsku, što je sada vidljivo kao loše pripremljen plan invazije, problemi s moralom i znatne logističke poteškoće. Ništa od toga neće biti dovoljno da bi zaustavilo Putina, koji će vjerojatno pokušati još više eskalirati sukob, rekla je Haines.

Bijesan i frustriran

CIA-ini analitičari i stručnjaci za sada ne vjeruju da je Putin poludio, niti da je potpuno iracionalan. Kako je Kongresu rekao čelnik CIA-e William Burns, oni smatraju da je sve više izoliran od različitih mišljenja, te da nije voljan promijeniti vlastito. "Po mojem mišljenju, to ga ne čini ludim, ali ga čini osobom s kojom se izrazito teško nositi," kazao je Burns.

Burns se slaže kako će se intenzitet sukoba vjerojatno pojačati, te da je pred Ukrajinom "nekoliko ružnih tjedana." Prema šefu CIA-e, Putin je sada bijesan i frustriran, te će "vjerojatno pokušati samljeti ukrajinsku vojsku bez imalo zabrinutosti za civilne žrtve."

S druge strane, CIA-ini analitičari jednostavno ne vide scenarije u kojima bi Putin uspio srušiti izabranu ukrajinsku vladu, zarobiti ili svrgnuti Volodimira Zelenskog, te uspostaviti marionetski ili proruski režim u Kijevu.

Iako ruska vojska tek treba opkoliti Kijev, taj grad će vjerojatno pasti u roku od nekoliko tjedana, možda malo duže od mjesec dana. Čelnik Obrambene obavještajne agencije (DIA), general-poručnik Scott Berrier, uvjeren je da postoji vremenska granica koliko se dugo Kijev može braniti. "Kada ih odsjeku od zaliha, situacija će postati očajna za, rekao bih, deset dana do dva tjedna," rekao je Berrier.

Berrier je zastupnicima u Kongresu iznio i konzervativnu procjenu Pentagona o brojci stradalih ruskih vojnika u prva dva tjedna sukoba - između 2.000 i 4.000 ubijenih. Radi se o znatno nižoj brojci od one koju iznosi ukrajinsko Ministarstvo obrane, no i znatno većoj od brojke od petstotinjak vojnika koju iznosi Kremlj. Čelnik DIA-e ipak je naglasio kako se radi o "konzervativnoj" procjeni, što znači da su stvarne brojke možda i veće, te da sami analitičari imaju "nisku razinu pouzdanosti" u brojke koje su predstavili.

Rusi još uvijek podržavaju Putina

Najpozitivnija vijest sa svjedočenja obavještajnih čelnika je da je, barem za sada, još prerano strahovati od mogućnosti nuklearne eskalacije, iako se Putin više puta prijetio nuklearnim oružjem, te naredio da se ruske nuklearne snage stave u povišeno stanje pripravnosti.

Prema Haines, njegova najava podizanja stanja pripravnosti bila je "vrlo neuobičajena," no analitičari američkih obavještajnih službi koji prate ponašanje ruskih vojnih snaga nisu uočili nikakve promjene u ponašanju nuklearnih postrojbi. "Nismo uočili ni promjene u nuklearnoj pripravnosti na razini cijele armije koje bi bile iznad onoga što smo vidjeli prije porasta tenzija," rekla je Haines.

Direktor CIA-e Burns rekao je i kako američke službe pozorno prate Putinovu podršku među vlastitim narodom, no uz brzo suzbijanje prosvjeda i zabranu svih neovisnih medija, procjena je kako će trebati dulje vremena da mu se počne topiti potpora na domaćem terenu. Ipak, Burns je naglasio kako će sprovodi vojnika ubijenih u Ukrajini ostaviti svoj trag.

CIA je impresionirana i količinom "vrlo hrabrih Rusa" koji prosvjeduju na ulicama, od kojih je oko 14.000 već uhićeno od dana izbijanja sukoba. "To nije mala stvar u duboko represivnom društvu poput ruskog," kazao je Burns.

Rat u Ukrajini 'uznemirio' Kinu

Drugi, i znatno bitniji faktor je koliko će dugo Putin uživati podršku vlastite vojske. Iz prikupljenih podataka o tajnim komunikacijama unutar vojske, vidljivo je kako su se ruski časnici žalili na plan invazije, a njihovo nezadovoljstvo naredbama iz Kremlja se nastavlja.

Direktor NSA Paul Nakasone otkrio je kako su se Ukrajinske kibernetičke snage za sada uspješno oduprle širim ruskim kibernetičkim napadima. "Po pitanju zašto (Rusi) nisu učinili više, mislim da je to očito posljedica dijela posla koji su odradili Ukrajinci, nekih izazova s kojima su se Rusi suočili, te dijela posla koje su drugi odradili kako bi spriječili njihove akcije," kazao je Nakasone.

Što se tiče pogleda Kine na rusku invaziju, Burns je kazao kako su kineski vođe "uznemireni" događajima oko napada na Ukrajinu, iako u javnosti za sada izbjegavaju osuditi taj napad, i ne žele ga nazivati invazijom.

"Nisu očekivali znatne probleme na koje će Rusi naletjeti," rekao je Burns. "Mislim da ih uznemiruje šteta po njihov ugled do koje dolazi zbog njihove bliske povezanosti s predsjednikom Putinom, potom ekonomske posljedice u trenutku kada se nose sa znatno nižim godišnjim stopama rasta nego što su imali protekla tri desetljeća," dodao je direktor CIA-e.

"Mislim da su uznemireni i zbog utjecaja na globalno gospodarstvo. I treće, mislim da su pomalo uznemireni i zbog načina na koji je Vladimir Putin znatno približio Europljane i Amerikance jedne drugima," naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:34