RODRIGO DUTERTE

‘Punisheru‘ nije dosta krvi: ‘U penziji ću obilaziti državu na motociklu ubijajući dilere drogom‘

Trideset tisuća ubijenih bilanca su Duterteovog "rata protiv droge", a ICC sada istražuje ubojstva. Većina žrtava su mladići iz siromašnih urbanih četvrti

Rodrigo Duterte

 Profimedia/Profimedia

Prije šest godina, gradonačelnik grada Davao, poznat kao "Punisher" zbog svog nemilosrdnog pristupa obračuna s kriminalcima, preuzeo je vlast na Filipinima. Obećao je oduzeti moć elitama iz Manile, uhvatiti se u koštac sa siromaštvom, korupcijom i drogom.

- Kada postanem predsjednik naredit ću policiji da pronađe narkodilere i pobije ih. Pogrebna poduzeća bit će pretrpana poslom - rekao je Rodrigo Duterte na jednom skupu.

Posljednje obećanje je ispunio. Trideset tisuća ubijenih bilanca su njegova "rata protiv droge", a Međunarodni kazneni sud (ICC), sada istražuje ubojstva. Većina ubijenih mladići su iz siromašnih urbanih četvrti.

Za vrijeme njegove vladavine proganjani su mediji i aktivisti koji su se drznuli istraživati njegovu administraciju ili koji su bili nezadovoljni Duterteom. Analitičari se slažu da, kada 30. lipnja Duterteu istekne predsjednički mandat, iza sebe će ostaviti zemlju u kojoj su ljudska prava, mediji i vladavina prava oslabljena.

Urušavanje demokracije

Maria Ressa, suosnivačica portala Rappler, koja je nagrađena Nobelovom nagradom za mir, suočila se s gomilom tužbi zbog svoga rada. Najveća televizija u zemlji, ABS-CBN, isključena je iz etera, a jedna od najistaknutijih kritičarki predsjednika, Leila de Lima, privedena je prije pet godina te je i dalje u zatvoru na temelju, kako kaže, izmišljenih optužbi.

Duterte i njegov glasnogovornik negirali su da je bilo koja od gore navedenih radnji politički motivirana.

Aktivisti civilnog društva kažu da žive s prijetnjom "crvenog označavanja" - što znači da ih se proglašava komunistima, a što gotovo uvijek rezultira u najboljem slučaju online maltretiranjem, a u najgorem smrtonosnim činom nasilja.

- I prethodni filipinski predsjednici napadali su demokratske institucije i ljudska prava, ali Duterte je drugačiji. Ono što je jedinstveno za predsjednika Dutertea jest njegova sposobnost mobiliziranja javnosti da mu se pridruži u procesu urušavanja demokracije - kazao je Cleve V Arguelles, predavač na Sveučilištu De La Salle i voditelj istraživanja u WR Numero Research.

Duterteov pristup vanjskoj politici bio je kaotičan kao i njegova politika unutar Filipina. Na međunarodne kritike zbog svog "rata protiv droge" odgovorio je najavom povlačenja iz UN-a, nazivajući tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obamu "kurvinim sinom" (kasnije je rekao da to nije mislio kao uvredu), a prijetio je i išamarati suce Međunarodnog kaznenog suda.

Duterte je obećao nezavisnu vanjsku politiku, ali analitičari kažu da je zapravo Filipine udaljio od SAD-a, samo da bi se približio Kini, što je, kako kaže profesorica Maria Ela L Atienza, profesorica na Sveučilištu Filipina, narušilo sposobnost Filipina da brani suverenitet zemlje u spornom Južnom kineskom moru.

- Nismo imali previše koristi od njega. Ekonomski nas je unazadio, a naše ribare Kinezi i dalje maltretiraju u Južnom kineskom moru - rekla je profesorica.

Atienza dodaje i da nije ispunio ni druga ključna predizborna obećanja. Većinu infrastrukturnih projekata nije ostvario, a nije uspio niti decentralizirati vlast. I sam Duterte je na kraju priče priznao da nije uspio okončati problem s drogom u zemlji.

Nadalje, dok su Filipini prije pandemije bili jedno od najbrže rastućih gospodarstava u Aziji, broj stanovništva koje živi ispod granice siromaštva povećalo se s 21,1% u prvoj polovici 2018. na 23,7% u prvoj polovici 2021.

Nastavit će ubijati

Usprkos svemu, Duterteova popularnost ostala je velika. Televizijska obraćanja tijekom pandemije korone, kada je opširno govorio o poteškoćama tijekom vladavine, cijenili su birači u siromašnijim, urbanim sredinama, koji su ga doživjeli kao tipa iz susjedstva. U bogatim su zajednicama, pak, poglavito zbog straha od uličnih nereda, podržali njegove iscrpljujuće lockdowne, koje je strogo kontrolirala vojska, pokazalo je istraživanje koje je proveo Arguelles.

Duterte nije krio frustraciju što se, unatoč popularnosti obiteljskog imena, njegova kći Sara Duterte nije kandidirala za predsjednicu, već za potpredsjednicu u tandemu s Marcosom Jr., (sinom nekadašnjeg filipinskog diktatora Marcosa Starijeg), koji je postao novi predsjednik. Poznavatelji situacije na Filipinima sada strahuju da je Duterte svojim potezima ostavio otvorena vrata povratku neke vrste diktature.

image

Prisega Sare Duterte

Profimedia/Profimedia
image

Prosvjedi protiv novog predsjednika i Sare Duterte

Profimedia/Profimedia

Duterteu je ponuđena pozicija čelnog čovjeka za borbu protiv droge u administraciji Marcosa Jr., ali je tu ulogu odbio.

- Ponuditi odlazećem predsjedniku poziciju bio je lukav potez. Marcos Jr. bi trebao paziti na to što čini bivši predsjednik. On završava svoj mandat s velikim utjecajem i političkim kapitalom - kazao je Arguelles.

Duterte je rekao medijima da svoju mirovinu planira provesti lutajući na motoru i ubijajući dilere droge.

- Ako se pojavi potreba da se pojavim u javnosti, onda ću to i učiniti - poručio je Duterte, ostavljujući otvorenu mogućnost da se jednom vrati u političku arenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:16