PROPAST ‘ARMIJE Z‘

‘Pucaju im gume, koriste prastare karte... Znate li što smo pronašli u srušenim ruskim avionima?

Britanski ministar obrane kaže da su propusti generala da se prilagode situaciji bili kriminalni

Uništena ruska borbena vozila u Ukrajini

 Aris Messinis/AFP

Loše opremljeni ruski vojnici u Ukrajini pribjegli su uporabi borovih trupaca kao improviziranoj zaštiti na kamionima za logistiku, desetljećima starim papirnatim kartama i GPS prijemnicima za upravljanje borbenim zrakoplovima, tvrdi britanski ministar obrane Ben Wallace.

Navodeći sve 'grijehe' ruskih generala, Wallace je rekao kako su poslali vojnike u rat s neadekvatnom opremom te da je njihov propust da se prilagode situaciji prije ulaska u sukob bio "kriminalan", prenosi The Times.

Oružane snage ruskog predsjednika Vladimira Putina pate od "moralnog propadanja", rekao je Wallace, i trule su od samog načelnika Glavnog stožera, generala Valerija Gerasimova, nadolje.

Ruski vojnici su, kaže britanski ministar, "istrošeni" i "slomljeni", a manje ukrajinske snage mogle bi "slomiti rusku vojsku do te mjere da se ili moraju vratiti na (situaciju) prije veljače, ili ona mora izvršiti potpunu preobrazbu".

image

Uništen ruski tenk u Ukrajini

Fadel Senna/AFP

U govoru u ponedjeljak u Nacionalnom vojnom muzeju, Wallace je naveo ruske vojne pogreške i manjkavosti. GPS prijemnici, temeljni uređaji za satelitsku navigaciju, pronađeni su, kako je rekao, "zalijepljeni na instrument ploče oborenih ruskih Su-34 kako bi piloti znali gdje se nalaze, zbog loše kvalitete svojih vlastitih sustava". Vozila su "često nalažena s papirnatim kartama Ukrajine iz 80-ih godina u njima", dodao je.

Kavezi su grubo zavareni na vrhove kupola ruskih tenkova, rekao je Wallace. Oni su bili zamišljeni kao dodatna obrana od raketnih napada odozgo, no analitičari ističu da su oni učinili borbena vozila težima, povećali njihovu uočljivost te pružili posadama lažni osjećaj sigurnosti.

'Tragična' situacija

"Uzaludno korištenje borovih trupaca od strane ruskih vojnika kao improvizirane zaštite na kamionima za logistiku i pričvršćivanje 'kaveza' iznad glave na svoje tenkove, nije drugo do tragično", kazao je.

Mnoga vozila nisu bila ni pravilno održavana, a jeftine gume su im često pucale ili puštale, dodao je.

Britansko ministarstvo obrane upozorilo je da Rusiji ponestaje precizno navođenih projektila nakon nemilosrdnog desetotjednog bombardiranja ukrajinskih gradova. Britanski dužnosnici kažu da su ruske trupe prisiljene više se oslanjati na neprecizne, 'glupe' bombe, za koje je vjerojatnije da će ubijati civile.

image

Ruski tenkovi

AFP

"Kako se sukob nastavlja preko ruskih prijeratnih očekivanja, ruske zalihe precizno navođenog streljiva vjerojatno su uvelike iscrpljene", stoji u obavještajnim podacima.

"To je nametnulo korištenje lako dostupnog, ali zastarjelog streljiva koje je manje pouzdano, manje precizno i ​​lakše ga je presresti. Rusija će se vjerojatno truditi da zamijeni precizno oružje koje je već potrošila. Ruska invazija na Ukrajinu otkrila je nedostatke u njezinoj sposobnosti da izvodi precizne udare velikih razmjera", navodi se dalje.

"Rusija je izložila ukrajinska mjesta i gradove intenzivnim i neselektivnim bombardiranjem s malo ili bez obzira na civilne žrtve", dodaje se.

William Alberque, direktor strategije, tehnologije i kontrole naoružanja u obrambenom 'think tanku' IISS, kaže da mnoga streljiva nisu ni eksplodirala pri udaru. "Pretpostavljamo zato što su kemikalije u bojevim glavama stare".

Wallace je također kritizirao ruske generale zbog loše borbene pripreme, lošeg operativnog planiranja, neodgovarajuće podrške, korupcije i nedostatka morala.

image

Uništena ruska borbena vozila u Ukrajini

Genya Savilov/AFP

Ruskim snagama nije bilo rečeno koja je zapravo njihova misija u Ukrajini sve dok nisu prešle granicu, tako da se nisu mogle pripremiti, rekao je. Bilo je i izvješća o vojnicima u Bjelorusiji koji su prodavali gorivo za svoja vozila u tjednu prije invazije jer im je više puta rečeno da se radi o vježbi, prenosi The Times.

Iako Putin nije najavio masovnu mobilizaciju u svom govoru na Dan pobjede, Wallace kaže da će uskoro ipak ostati bez vojnika pod ugovorom, što bi povećalo izglede za mobilizaciju ostalih Rusa.

Kozirev: Zapad mora podržati Ukrajinu

Wallace je također rekao da bi Britanija bila spremna nadopuniti, odnosno posuditi zrakoplove kako bi nadoknadili manjak, ukoliko Rumunjska ili druge europske zemlje odluče poslati svoje zrakoplove u Ukrajinu.

Wallace je, inače, u svom govoru, objavljenom u nedjelju, planirao reći da "Putin, njegov uži krug i generali sada zrcale fašizam i tiraniju od prije više od 70 godina, ponavljajući pogreške totalitarnih režima prošlog stoljeća i njihova sudbina mora također, sigurno, na kraju, biti ista". Međutim, govor je izmijenjen kako bi se izostavila sugestija da Putin mora doživjeti istu sudbinu kao Adolf Hitler.

image

Uništena ruska borbena vozila u Ukrajini

Genya Savilov/AFP

U međuvremenu, nekadašnji ruski ministar vanjskih poslova Andrej Kozirev pozvao je Zapad da podrži Ukrajinu. “Rat će završiti tek kada Putin uvidi da ne može silom postići bilo kakve svoje ciljeve u Ukrajini jer to je jedini jezik koji poštuje, to i jest njegov jezik”, rekao je Kozirev za britansku TalkTV.

"Dakle, Zapad bi trebao nastaviti i nadograđivati te udvostručiti prije svega vojnu potporu te imati neku vrstu ekonomske socijalno-humanitarne potpore Ukrajini, jer tu igra završava", dodao je.

Wallace je također upozorio da će, bez obzira na ishod rata u Ukrajini, Putin "biti tu neko vrijeme" te da Zapad mora pronaći način da "obuzda njega i njegovu Rusiju".

image

Uništena ruska borbena vozila u Ukrajini

Aris Messinis/AFP

Britanska glavna državna odvjetnica, Suella Braverman, posljednja je osoba iz britanske vlade koja je u ponedjeljak posjetila Ukrajinu te se sastala s ukrajinskom kolegicom Irinom Venediktovom kako bi razgovarale o procesuiranju ratnih zločina. Venediktova je izvijestila Braverman o planovima Kijeva da procesuira ruske vojnike na ukrajinskim sudovima, kao i o pokretanju suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom UN-a u Haagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:54