NEOČEKIVANI OBRAT

Prvi put dopustili mlađima od 18 da glasaju na izborima, rezultati ih šokirali: ‘Ovo je alarmantno!‘

Birači u dobi do 24 godine većinom su za lijevi centar i ljevicu, no šokira da im je od 2019. podrška jednoj stranic porasla s 5,5 na 16 posto

Moritz (16) glasa na izborima za EU parlament

 Alexandra Beier/Afp

Na prošlim je izborima za Europski parlament, prije pet godina, trećina mladih u Njemačkoj glasala za Zelene. To su bili dani najveće slave Grete Thunberg, tinejdžeri su širom zapadne Europe prosvjedovali tražeći ozbiljan zaokret u zaštiti klime.

U nedjelju su na europskim izborima mladi Nijemci prvi put dobili pravo glasa od navršene 16. godine. Mnoge je šokiralo što je to dovelo do rasta glasova za krajnje desnu Alternativu za Njemačku: 16 posto birača od 16 do 24 godine glasalo je za AfD, što je 11 postotnih poena više nego prije pet godina. Većina njemačkih tinejdžera nije glasala za krajnju desnicu, izvještava dopisnik CNN-a iz Berlina, ali povećanje broja onih koji jesu svejedno je alarmantno.

Pitanje migracija

Antiimigrantski AfD osvojio je gotovo jednak broj glasova mladih kao i pobjednički demokršćani (CDU/CSU), i daleko više od Zelenih, koji su ulaskom u vlast očito izgubili simpatije mladih. Po dosadašnjim istraživanjima, mladi u zapadnim zemljama većinom glasaju za stranke lijevo od centra, pa su se europski konzervativci dugo protivili spuštanju dobne granice za pravo glasa ispod 18. Pravo glasa od 16 godina imaju još mladi u Austriji, Belgiji, Malti i Grčkoj. Osim u Njemačkoj, i u Portugalu, Italiji, Švedskoj, Nizozemskoj i Francuskoj najmlađi glasači također su u većem broju glasali za stranke krajnje desnice.

Izlazne ankete pokazale su da je tema migracija mnoge birače bez obzira na dob povukla udesno. Čak 95 posto birača AfD-a kaže da bi vlada trebala ograničiti dolazak stranaca i izbjeglica. Gotovo isto toliko kaže da ih nije briga je li AfD ekstremno desna stranka, sve dok se bavi najvažnijim temama.

image
Christian Mang/Afp

Način na koji su glasali mladi birači iznenadio je mnoge, piše njemački Der Spiegel. Kaznili su Zelene, ojačali AfD. Louisa Basner (18) iz njemačke Savezne studentske konferencije objašnjava da brojni mladi i ne shvaćaju koliko je AfD ekstremno desno jer su jednostavno neinformirani. Ali ako i znaju, to ih ne odbija. "Najveći faktor među mladima su društvene mreže. I tu pokupite mnogo lažnih vijesti. Većina ne može prepoznati ili filtrirati takvu propagandu", kaže Basner. AfD je najuspješniji na TikToku. Kad jednom uđete u balon, algoritam na društvenim mrežama samo ispljune stvari koje trivijaliziraju AfD, tumači Louisa Basner. A veliki gubitak popularnosti Zelenih? Rat Rusije protiv Ukrajine raspiruje strahove, za mnoge je klima problem, ali ne više takav da zasjenjuje sve druge.

Muškarci za AfD

Mladi Nijemci dali su glas malim strankama ili ekstremnoj desnici. Birači u dobi do 24 godine u nedjelju su dali manje glasova članicama vladajuće Semafor-koalicije, prije svega Zelenima i socijaldemokratima (SPD). Čak devet posto glasova mladih dobila je nova lijevo-liberalna stranka Volt, Savez Sahre Wagenknecht (BSW) dobio je šest posto, dok je stranka Ljevice dobila sedam posto. Prosvjedna stranka Die Party dobila je četiri posto glasova mladih, a tri posto stranka za zaštitu životinja.

Žene su nešto više glasale za ljevicu i lijevi centar, a razlika je najuočljivija kod AfD-a: za AfD glasa 12 posto žena i 19 posto muškaraca. Analiza agencije Infratest dimap pokazala je kako se promijenilo raspoloženje birača u odnosu na posljednje njemačke savezne izbore 2021. Čak 570.000 tadašnjih birača demokršćana sada je dalo glas AfD-u. AfD je podjednaki broj glasova dobio od bivših birača CDU-a i SPD-a (570.000), te još 430.000 glasova nekadašnjih birača FDP-a, manjeg člana vladajuće tročlane koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 22:06