TUŽNA VIJEST

Prvi na svijetu je dobio svinjski bubreg pa nakon dva mjeseca umro: ‘Nema to veze s transplantacijom‘

Slayman je bio prva živuća osoba koja je bila podvrgnuta zahvatu

Richard Slayman

 Massachusetts General Hospital

Prvi primatelj presađenog genetski modificiranog svinjskog bubrega preminuo je oko dva mjeseca kasnije, ali bolnica koja je izvršila operaciju tvrdi da nema nikakvih indikacija da je transplantacija uzrok smrti pacijenta, prenosi The Guardian.

Richard “Rick” Slayman (62) imao je transplantaciju u bolnici u Massachusettsu tijekom ožujka. Kirurzi su rekli kako vjeruju da će mu svinjski bubreg trajati najmanje dvije godine, ali u subotu su njegova obitelj i bolnica koja je izvršila operaciju potvrdili Slaymanovu smrt.

Tim za transplantaciju rekao je u priopćenju da je duboko ožalošćen i izrazio sućut njegovoj obitelji. Slayman je bio prva živuća osoba koja je bila podvrgnuta zahvatu jer su prethodno svinjski bubrezi presađivani samo primateljima s utvrđenom moždanom smrti.

Prethodno mu je već bio presađen bubreg 2018. godine, ali se prošle godine morao vratiti na dijalizu jer su se pojavili znakovi otkazivanja. Kad su se stvorile i komplikacije dijalize koje su zahtijevale česte zahvate, liječnici su mu predložili presađivanje svinjskog bubrega. U priopćenju je Slaymanova obitelj zahvalila njegovim liječnicima.

- Njihovi golemi napori u vođenju ksenotransplantacije dali su našoj obitelji još sedam tjedana s Rickom, a sjećanja stvorena tijekom tog vremena ostat će u našim mislima i srcima - napisali su.

Ksenotransplantacija se odnosi na liječenje ljudskih pacijenata stanicama, tkivima ili organima životinja. Ljudski imunološki sustav često odmah uništii strano životinjsko tkivo, stoga su nedavni pokušaji uključivali svinje koje su bile modificirane tako da su im organi sličniji ljudskim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 11:08