POKRAJINA HERSON

Proruski guverner optužuje Ukrajince: ‘Ubili ste 22 osobe u dva napada američkim raketama HIMARS‘

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ukrajinske snage upotrijebile rakete ATACMS

Arhivska fotografija

 East2west News/willwest News/profimedia

Guverner ukrajinske južne regije Herson, kojeg je postavila Rusija, optužio je u petak ukrajinske snage za ubojstvo 22 osobe i ranjavanje 15 tijekom granatiranja gradića Sadove.

Guverner Vladimir Saldo rekao je da su ukrajinske snage namjerno napale to područje dva puta u kratkom vremenu kako bi nanijele najveći mogući broj žrtava. Napad je izvršen raketama HIMARS koje je isporučio SAD, dodao je.

Leonid Pasečnik, još jedan guverner kojeg je postavila Rusija u Luhansku, okupiranoj regiji sjeveroistočne Ukrajine, rekao je da je u ukrajinskom napadu poginulo troje ljudi, a ranjeno 35. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ukrajinske snage upotrijebile rakete ATACMS koje je dopremio SAD u napadu na grad Luhansk.

Iz Ukrajine nije bilo komentara o oba incidenta.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da su obje epizode "razotkrile neljudsku, nacističku bit" ukrajinskih vlasti nakon što su Sjedinjene Države dopustile Kijevu da koristi oružje koje je dopremio SAD na ruske ciljeve u ograničenim okolnostima.

Zaharova je ranije optužila Ukrajinu za korištenje raketa HIMARS za gađanje civilnih ciljeva u južnoj ruskoj regiji Belgorod.

Saldo je u Hersonu napisao u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je pogođena trgovina puna kupaca i osoblja u Sadovu, gradu južno od regionalnog središta Hersona, koji drže ukrajinske trupe.

Rekao je da su poginule 22 osobe, a 15 je ozlijeđeno, od kojih je pet u teškom stanju.

Ruska novinska agencija Tass kasnije je citirala Salda koji je rekao novinarima: "Nakon prvog udara, stanovnici obližnjih kuća istrčali su pomoći ozlijeđenima i unutar kratkog vremena projektil HIMARS je udario. Dvoje djece je među mrtvima." Rekao je da su ukrajinske snage "namjerno ponovile napad kako bi izazvale što veći broj žrtava".

Ruske trupe brzo su napredovale u regiji Herson tijekom invazije punog opsega na Ukrajinu u veljači 2022., ali su ukrajinske snage kasnije te godine ponovno zauzele dijelove regije, uključujući regionalno središte Herson. Ostala područja ostala su u rukama ruskih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 16:49