RAZMJENA JE MOGUĆA

Pronađen način kako Ukrajini isporučiti moćno oružje iz Njemačke?

Scholz je izazvao pomutnju kada je odbio isporuku raketa Taurus jer Nijemci "ne mogu, poput Francuske i Britanije, slati svoje ljude"

Krstareće rakete Taurus

 Westlight/Imago Stock&people/Profimedia/Westlight/imago Stock&people/profimedia

Budući da Njemačka ne želi isporučivati ​​dalekometne rakete Ukrajini u strahu od eskalacije sukoba s Rusijom, ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron izložio je novi prijedlog kako da Ukrajina dobije potrebno oružje, a da istodobno njemački kancelar OIaf Scholz ne mora pogaziti riječ. Cameron vjeruje kako je moguće dogovoriti takvu razmjenu da Njemačka da Velikoj Britaniji krstareće rakete Taurus, a London potom isporuči rakete Storm Shadow Ukrajini, kako je to rekao bivši britanski premijer za njemački Süddeutsche Zeitung.

Odlučni smo blisko surađivati ​​s našim njemačkim partnerima na ovom, kao i na svim drugim pitanjima, kako bismo pomogli Ukrajini, rekao je Cameron. Spremni smo razmotriti sve opcije kako bismo postigli maksimalan učinak za Ukrajinu, istaknuo je, ograđujući se da neće iznositi nikakve detalje, kako bi odao protivnicima što planiraju učiniti.

Nedavno je kancelar Olaf Scholz (SPD) izazvao pomutnju kada je odbio isporuku dalekometnih raketa Taurus, uz obrazloženje da Njemačka "ne može učiniti ono što Britanci i Francuzi rade", šaljući svoje stručnjake koji pomažu ciljanju, prenosi njemački Spiegel.

image

Njemacki kancelar Olaf Scholz

Odd Andersen/Afp

Izjave su naišle na oštre kritike stručnjaka, ali i službenog Londona. Naime, Velika Britanija i Francuska nikad nisu službeno objavile da njihovi ljudi na terenu programiraju krstareće rakete koje isporučuju Ukrajini. Britanci su ponovno istaknuli da ne sudjeluju izravno u vojnim operacijama u Ukrajini.

Na pitanje može li se još vjerovati Njemačkoj u svjetlu tih izjava, Cameron je diplomatski odgovorio: "Imamo vrlo snažno partnerstvo, bilateralno i u NATO-u, kao vodeći podržavatelji Ukrajine". Na pitanje o sastanku njemačkih generala, koji su na snimci koje je objavila Moskva zagovarali slanje Taurusa Ukrajini, suprotno stavu kancelara Scholza, Cameron je rekao da uvijek ima lekcija koje treba naučiti. "Ali mi smo dobri prijatelji i partneri. A dobri prijatelji i partneri razgovaraju o takvim stvarima iza zatvorenih vrata." Cameron je odbacio zabrinutost da bi isporuka krstarećih projektila mogla dovesti do eskalacije rata. "Apsolutno je moguće nametnuti ograničenja na korištenje tog oružja, kako bi se osiguralo da ono ni na koji način ne pridonosi eskalaciji", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:55