OVO JE OZBILJNO

Prijeđena je ‘crvena linija‘: Biden dao dozvolu Ukrajincima koju su tražili od početka rata, ali ima jedna ‘kvaka‘

Ukrajinci konačno mogu američkim oružjem gađati mete na teritoriju Rusije, ali uz ograničenje

Ilustracija, raketni sustav ATACMS

 Handout/Afp

Američki predsjednik Joe Biden dao je dopuštenje Ukrajincima da američkim oružjem gađaju mete na teritoriju Ruske Federacije, ali samo one koje se nalaze blizu granice s ukrajinskom oblasti Harkiv, piše BBC.

- Predsjednik je nedavno poručio svojem timu da osiguraju Ukrajincima mogućnost da koriste američko oružje tako da udare na ruske snage koje napadaju, ili se pripremaju izvršiti napade u oblasti Harkiv, rekao je jedan američki dužnosnik za BBC News.

Iako Washington tvrdi da ovim nisu promijenili svoju politiku kojom se Kijevu brani korištenje američkog oružja za dalekometne udare duboko u teritoriju Ruske Federacije, gotovo je sigurno da će ovaj potez itekako naljutiti Moskvu.

Naime, kao i SAD donedavno, Rusija udare na svoj teritorij, počinjene zapadnim oružjem, smatra ‘crvenom linijom‘ koju se ne bi smjelo prijeći. Stoga se može očekivati kako će Kremlj ovu odluku Bijele kuće sasvim sigurno nazvati eskalacijom.

S druge strane, Vladimir Putin i njegovi suradnici od početka invazije više su puta prijetili eskalacijom sukoba na globalnu razinu zbog dostave zapadnog oružja Ukrajini, ali do toga ipak nije došlo. Barem ne u obliku najcrnjeg scenarija koji bi podrazumijevao ili neki oblik napada na neku od NATO članica ili korištenje taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog oružja u Ukrajini.

Sjedinjene Države kažu da ne potiču niti omogućuju korištenje američkog oružja za izravne napade na Rusiju, ali je državni tajnik Antony Blinken, upitan o trenutačnom stajalištu Washingtona, rekao u srijedu da će se "uskladiti i prilagoditi".

Neke druge zapadne države, poput Ujedinjenog Kraljevstva, već su poručile da se njihovim oružjem (u rukama Ukrajinaca) može napadati teritorij Ruske Federacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 15:45