ŽIVOT KOJI JE ZAVRŠIO NA FILMU

Preminuo Adolf Burger, posljednji krivotvoritelj iz nacističkog logora

Završio je na robiji zbog štampanja lažnih potvrda o krštenju za Židove, a zatim je dvije godine proveo radeći na tajnoj operaciji krivotvorenja, jednoj od najvećih u povijesti, u koncentracijskom logoru, pri čemu je proizvedeno 131 milijun funti u lažnim novčanicama
 Wikipedia

Adolf Burger, posljednji od zatočenika koncentracijskog logora koje su njemački nacisti prisiljavali da krivotvore britanski novac, preminuo je u 99. godini života, javljaju u četvrtak mediji.

Burger je o svom zapanjujućem iskustvu napisao knjigu koja je poslužila kao predložak za film "Krivotvoritelji".

Austrijsko-njemački film austrijskog redatelja Stefana Ruzowitskog, koji govori o najvećoj akciji krivotvorenja novca koje je organizirao nacionalsocijalistički režim u Njemačkoj, dobio je 2008. Oscara za najbolji strani film.

Burger je nakon završetka Drugog svjetskog rata živio u Pragu. Bio je židovski aktivist iz Slovačke koji je dvije godine proveo radeći na tajnom operaciji krivotvorenja, jednoj od najvećih u povijesti, u koncentracijskom logoru Sachsenhausen sjeverno od Berlina.

Njih 139 grafičara, stručnjaka za tiskarsku tehnologiju i krivotvoritelja do kraja rata proizvelo je 131 milijun funti u lažnim novčanicama kao dio plana banrotirane njemačke države da britansko gospodarstvo preplavi lažnim novcem.

Burgerove krivotvoriteljske vještine koštale su ga uhićenja u Bratislavi 11. kolovoza 1942., kada je profesionalni tiskar uhićen zbog štampanja lažnih potvrda o krštenju kako bi spasio slovačke Židove, već predodređene za likvidaciju u krerikalno-fašističkom režimu Josefa Tisa.

Prvo poslan u Auschwitz, a potom u Birkenau, Burger je težio samo 35 kilograma kada su ga Nijemci premjestili u Sachsenhausen kako bi iskoristili njegovo umijeća.

Iz logora je pobjegao tijekom općeg meteža zbog napredovanja savezničkih snaga tijekom posljednjih dana rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 16:13