HADŽ

Preko milijun muslimanskih hodočasnika okupilo se u Saudijskoj Arabiji

Hodočasnici su nosili narukvice koje je izdala vlada i barkodove s osobnim podacima, a molili su s rukama podignutim prema nebu
 Apaimages/Shutterstock Editorial/Profimedia/Apaimages/Shutterstock Editorial/Profimedia

Otprilike milijun muslimanskih hodočasnika okupilo se u petak u zoru na brdu Arefat u Saudijskoj Arabiji radi bdjenja kako bi se pokajali za svoje grijehe i molili za mir u svojim domovinama dok se godišnje hodočašće hadž približilo svom vrhuncu.

Hodočasnici odjeveni u bijele ogrtače popeli su se na stjenovito Brdo milosti, s kojeg se pruža pogled na ravnicu Arefat, gdje je prorok Muhamed održao svoj posljednji govor. Pod gorućim pustinjskim suncem, mnogi su tražili bilo kakvu prirodnu hladovinu ili se sakrili iza suncobrana.

"Osjećam se veoma sretno, čudan je to osjećaj s duhovnom atmosferom. Zaista je veoma dobra duhovna atmosfera", rekao je 58-godišnji hodočasnik iz Tunisa Afif Ghanmi.

"Molim Boga za dobro zdravlje, sigurnost, stabilnost u svim državama i muslimanskim zemljama. Za moju zemlju Tunis da, uz Božju pomoć, postane bolja gospodarski, socijalno i politički", rekao je Ghanmi.

Hodočasnici će ostati tamo do sumraka, a zatim će otići do ravnice Muzdelifa, gdje će bacati kamenje u kamene stupove, koji predstavljaju vraga. Ritualno kamenovanje, poznato i kao džamarat, označava prvi dan Kurban-bajrama, ili blagdana prinošenja žrtve, koji u subotu slave muslimane diljem svijeta.

image
Apaimages/Shutterstock Editorial/Profimedia/Apaimages/Shutterstock Editorial/Profimedia

Saudijska Arabija je objavila da će ove sezone doći do milijun hodočasnika, uglavnom iz inozemstva, nakon dvije godine koje je poremetila pandemija koronavirusa, tijekom koje su vlasti hodočašće dozvoljavale samo svojim državljanima.

Tijekom posljednje hodočasničke sezone 2019., posljednje prije pandemije, otprilike 2.6 milijuna hodočasnika je posjetilo dva najsvetija mjesta u islamu, Meku i Medinu, a oko 19 milijuna je odradilo umru, manje hodočašće koje se može obaviti u bilo koje doba godine.

Hani Jokhdar, dužnosnik u saudijskom ministarstvu zdravstva, rekao je da vlasti koriste sustav nadgledanja kako bi uočili širenje zaraznih bolesti i kako bi rano mogli predvidjeti zdravstvene rizike i brzo intervenirati i pružiti podršku.

Sigurnosni dužnosnici kretali su se među hodočasnicima, a betonski zidovi s metalnim šipkama ograđivali su zabranjena područja u podnožju Brda milosti. Hodočasnici su nosili narukvice koje je izdala vlada i barkodove s osobnim podacima, a molili su s rukama podignutim prema nebu.

Drugi su fotografirali selfije.

"Blagoslovljen budi Bog, naš Gospodin, koji je učinio da obavimo hadž nakon godina pokušavanja", rekao je Farhana Amin, egipatski hodočasnik.

"Nisam ovo mogao ni sanjati", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:55