DAVID PROTIV GOLIJATA

Prekaljeni pukovnik objasnio tko sad ima prednost u ratu u Ukrajini, otkrio i što je Putinova najveća šansa

Po pitanju Ukrajinaca nije samo riječ o duboko i široko ukopanim ruskim snagama na tisuću kilometara dugačkom frontu

Ukrajinski vojnici na bojištu

 Aris Messinis/Afp

Sve je više onih koji se naglas pitaju je li Ukrajina došla do točke u ratu koju ne može prijeći i što to znači, tko pobjeđuje u njezinom ratu s Rusijom. Ovih dana mediji pišu o tome da je zastoj na terenu takav da se sam ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski muči pokušavajući održati na životu nadu u pobjedu. Suradnici kojima je okružen navodno smatraju da se zavarava, a početni vojni optimizam u Ukrajini od prije ljeta dogorijeva.

Na pitanje koje navodno lebdi u zraku u državnim institucijama u Kijevu, o tome tko ipak pobjeđuje, svoj je odgovor za Sky News dao i Philip Ingram, bivši pukovnik britanske vojne obavještajne službe, planer NATO saveza. "Ukrajina je zadržala vojnu inicijativu i diktira vrijeme i mjesto operacija", smatra vodeći britanski vojni analitičar, ali postoji jedan ali... Nije samo riječ o duboko i široko ukopanim ruskim snagama na tisuću kilometara dugačkom frontu.

Ukrajinski hendikepi

Ovog ljeta, kada je nada bila na vrhuncu uoči nove ukrajinske navale, plan je bio riješiti stvar do idućeg ljeta. Možda čak u srpnju 2024. godine ući u NATO. Tada je Ukrajina, podsjeća Ingram, pucala od "svježe krvi". Stigli su odmorni, na zapadu obučeni vojnici.

Njemački Leopardi, britanski Challengeri, borbena pješačka vozila Bradley i Marder, američki Himarsi i artiljerija od 155 mm. Očekivalo se da će glatko probiti obranu i za nekoliko mjeseci doći do obale Azovskog mora. Čekao se još jedan trijumf, protiv svih izgleda, kao prošle godine.

Ingram napominje kako je Ukrajincima nedostajala nadmoć u zraku, jurišni helikopteri, dovoljna protuzračna obrana i, najvažnije, dovoljno borbeno-inženjerijskih sredstava kako bi na značajan način mogli probiti jaku rusku obranu. "U stvarnosti im je nedostajalo i vojnika, tenkova, topništva, projektila i borbenih pješačkih vozila. Krenuli su prerano", piše Ingram.

Ruska obrana usporavala je Ukrajince odgađajući njihov prodor. Ruska upotreba jurišnih helikoptera i dobro planirana obrana otkrili su ranjivost zapadne opreme i zaustavili Ukrajince u značajnom napretku. I tako su sada, na početku jesenske blatne sezone, uvjeti za planiranu pobjedu i daleko od dohvata. Ruska vojska čak je pokrenula vlastitu protuofenzivu.

‘Ukrajina i dalje ima vojnu inicijativu‘

Znači li to da pobjeđuju Rusi?

"Pojednostavljeno, ne. Ukrajina i dalje ima vojnu inicijativu. Nastavlja slabiti sposobnost Rusije da održi svoje operacije napadajući logistiku, stožere, zračne i pomorske baze. Rusija se sve više oslanja na Sjevernu Koreju i Iran kada je u pitanju vojna oprema, a nada se da će im i Kina početi isporučivati ​​nešto", piše Ingram.

Bivši britanski obavještajac podsjeća da ukrajinska vojska tek treba dobiti svoje tenkove Abrams od SAD-a, dobar dio Leoparda i lovce F16. raketne sustave dugog dometa ATACMS tek su dobili. Rusija, smatra Igram, vojno slabi, a Kijev jača, ali to je i dalje borba ukrajinskog Davida protiv ruskog Golijata.

I to Igram dolazi do svoje poante. Prema njemu je pravo pitanje može li se Ukrajina nastaviti nositi sa značajnim ljudskim žrtvama i može li, uz rat između Izraela i Hamasa, održati širu međunarodnu potporu? Taj rat, udaljen tisućama kilometara, najbolja je Putinova nada da će rat u susjednoj zemlji dovesti na mrtvu točku i onda, iz svoje perspektive, pobijediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 19:49