POLITIČKA KRIZA

Posljednji pokušaj za formiranje vlade: Bugarski predsjednik uputio poziv Socijalistima

Do sada dvije najveće političke stranke u Bugarskoj, GERB desnog centra i antikorupcijska PP, nisu uspjele pronaći podršku

Rumen Radev

 Ludovic Marin/Afp

U posljednjem pokušaju da se okonča dugotrajni politički zastoj u Bugarskoj, predsjednik Rumen Radev pozvao je Socijalističku stranku da pokuša sastaviti vladu, rekla je čelnica te stranke u ponedjeljak, ali predviđaju joj male izglede za uspjeh.

Do sada dvije najveće političke stranke u Bugarskoj, GERB desnog centra i antikorupcijska PP, nisu uspjele pronaći podršku za formiranje funkcionalne koalicijske vlade nakon neuvjerljivih izbora 2. listopada, četvrtih u zemlji u manje od dvije godine.

U Bugarskoj vlada politička nestabilnost od masovnih prosvjeda protiv korupcije 2020. godine. Ovom balkanskom zemljom veći dio posljednje dvije godine upravljaju privremene tehnokratske vlade jer nema stabilne izabrane koalicije.

"Shvaćamo ozbiljnost situacije. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo osigurali trajnu vladu", rekla je čelnica socijalista Kornelia Ninova nakon što je prihvatila mandat od Radeva.

Socijalisti će tražiti razgovore sa svim ostalim političkim strankama u parlamentu, no analitičari smatraju da imaju male šanse za uspjeh i da su vjerojatniji novi izbori na proljeće.

Najveća bugarska politička stranka GERB, kao i antikorupcijska stranka Nastavljamo promjene (PP), najavile su da neće podržati vladu pod vodstvom socijalista. Obje stranke već su pokušale formirati funkcionalnu vladu, ali bezuspješno.

Neuspjeh u formiranju vlade dodatno bi opteretio planove Bugarske za ulazak u eurozonu te odgodio prijeko potrebne reforme za borbu protiv korupcije na visokoj razini, kao i otežao učinkovito povlačenje milijardi eura iz fondova EU-a za oporavak.

Ako socijalisti ne uspiju, predsjednik će morati raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore u roku od dva mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:13