SVE PODSJEĆA NA BAHMUT

Posljednji pokušaj Kijeva da spasi Avdiivku: ‘Šaljemo ih, nemamo drugog izbora!‘

Ruske snage pokušavaju osvojiti grad u regiji Donjeck po svaku cijenu i što prije

Ukrajinski vojnik u rovovima Donjecka

 Ozge Elif Kizil/Afp/Profimedia/Ozge Elif Kizil/afp/profimedia

Žestoke borbe za grad Avdiivku koji se nalazi u istočnoj Ukrajini vode se mjesecima, a sada je brigadni general Olekandr Tarnavskyi potvrdio da se na prvu liniju šalju svježe snage, piše Telegraph.

- Ojačavamo liniju blokiranja, postavljamo dodatne vatrene položaje i koristimo nove snage, nemamo izbora, logistička isporuka se nastavlja, rekao je.

Dodao je i da ruske snage pokušavaju osvojiti grad u regiji Donjeck ‘po svaku cijenu i što je prije moguće‘.

Informacije o nedostatku ljudstva i streljiva u ukrajinskim snagama sve su češće, a situacija je sve teža. Ovakva odluka Kijeva povećava izglede da svjedočimo novoj dugoj i iscrpljujućoj bitci kao što je bila ona za obližnji Bahmut.

Vrlo je vjerojatno da se radi o 3. brigadi ukrajinske vojske, jednoj od najboljih postrojbi koja je bila u pričuvi i obučavana na zapadnom oružju, koja bi sada trebala spriječiti agresora u daljnjem napredovanju.

Rusi u Avdiivki ostvaruju teške gubitke, ali od napada ne odustaju. Iako su u konstantnoj ofenzivi, ne uspijevaju ostvariti veće teritorijalne dobitke. Predviđanja su da će ona na kraju ipak pasti, a s obzirom da Putinu treba neka pobjeda koja će odjeknuti, pretpostavka je da će koncentracija ruskih snaga biti upravo na taj grad kako bi ostvarili važnu pobjedu jer se iz Avdiivke mogu presjeći neki opskrbni putevi ukrajinske vojske, a bila bi i jako uporište za daljnje napredovanje.

Brojni analitičari smatraju da je do konačnog razilaženja Zelenskog i Zalužnog došlo upravo zbog sukoba oko opravdanosti obrane Avdiivke, dok je Sirski izrazio spremnost da se za Avdiivku bori i po najvećoj cijeni.

Kako bilo da bilo, tužni izvještaji koji će govoriti o velikom broju poginulih na obje strane, i dalje će stizati iz ovog ukrajinskog grada koji je prije rata brojao nešto više od 30 tisuća stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:12