VUČIĆ O KFOR-u

‘Poslati takav odgovor na Badnjak nije umjesno! Možemo mi i na UN, tamo će nas podržati Rusi. A što ćemo onda?‘

Srbijanski predsjednik Alekandar Vučić napao je KFOR da ne štiti Srbe na Kosovu

Aleksandar Vučić

 Ludovic Marin/Afp

Kako se i pretpostavljalo KFOR, mirovne snage raspoređene na Kosovu, odbacio je zahtjev predsjednika Aleksandra Vučića da se srbljanska vojska i policija "vrati" na sjever Kosova, gdje uglavnom živi većinsko srpsko stanovništvo.

"KFOR nam je odgovorio da nema potrebe za povratkom naših snaga na sjever Kosova, ali to smo i očekivali, iako po rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 1244 nemaju pravo odbiti taj naš zahtjev jer se oni za to ne pitaju. Rekli su da nema potrebe za povratkom vojske Srbije i oružanih snaga Srbije na teritorij Kosova, pozivajući se na Rezoluciju 1244 gdje ističu svoju ulogu, ali se nisu pozvali na dio Rezolucije gdje je to dozvoljeno", rekao je Vučić u još jednom svom dramatičnom obraćanju srpskoj javnosti.

Vučić se pojavio na prorežimskoj televiziji Pink odmah nakon povratka iz manastira Hilandar, gdje je proveo pravoslavni Božić. Odgovor KFOR-a stigao je na pravoslavni Badnjak, kazao je Vučić i ocijenio kako se time "vjerojatno namjeravalo dodatno poniziti Srbe", kao što su svojedobno od vlasti u Beogradu tražili da predsjednika Slobodana Miloševića "izruče Haagu na Vidovdan".

"Poslati takav odgovor na Badnjak nije slučajno ni umjesno", ustvrdio je Vučić. Dodao je da Srbija može zatražiti sjednicu Vijeća sigurnosti UN te da će neki u Srbiji to i zahtijevati od njega. "Dobro, može. Podržat će nas Rusi. A što ćemo onda!?" zapitao se Vučić.

"Što ćemo ako zatražimo sjednicu VS-a UN-a. Što ćemo dobiti ako oni tamo izglasaju da se naša vojska ne može vratiti na Kosovo? Da ostavimo mogućnost da Albin Kurti to iskoristi u svoje potrebe?" rekao je Vučić.

image
Stringer/Afp

Srbijanski predsjednik napao je KFOR da ne štiti Srbe na Kosovu te strane ambasade koje se nisu, kako je izjavio, "nasekirale" zbog pucanja na dvojicu srpskih mladića kod Štrpca. "Kao slučajno je pucano na dijete", komentirao je Vučić.

On je izjavio kako mu nitko iz stranih ambasada nije poslao poruku u vezi sa strašnim napadom na srpsku djecu, ali je, kaže, dobio jedanaest poruka ambasadora zbog Rade Trajković (srpske političarke s Kosova koja je u oporbi prema Vučiću i njegovoj Srpskoj listi koju je srpska policija dva dana bila zadržala na graničnom prijelazu Merdare).

"Pucanje na srpske dječake ih nije nasekiralo, a to što je Rada Trajković bila zadržana dva sata na prijelazu im je strašno. To govori o svima njima, i o odnosu prema srpskom narodu. Ja nisam očekivao drugačiji odgovor KFOR-a", istaknuo je Vučić u svom stilu.

Iz Vučićeva govora može se zaključiti da on nade polaže u SAD-a, te da ne bi da se u pitanje srpsko-kosovskih odnosa "miješa" Bruxelles. "Iako Washington podržava kosovsku neovisnost, s njima je moguće razgovarati. Oni slušaju što mi govorimo, za razliku od drugih koji ne čuju i ne slušaju", kazao je Vučić te najavio da će se sljedeći tjedan naći sa savjetnikom State Departmenta Derekom Cholletom, koji dolazi u Beograd.

Inače, majka jednog od dječaka na kojeg je pucao pripadnik kosovskih snaga sigurnosti rekla je, prenosi srbijanska agencija Beta, kako oni nisu bili meta napada, nego su ranjeni - rikošetom, odnosno pucano je u asfalt, a meci su se odbili u mladiće i ranili ih. Podsjetimo da je na mladiće pucano iz automobila u pokretu.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić ustvrdio je da je "pucano na mladiće" te da ne treba zloupotrebljavati izjavu majke koja je pod šokom zbog ranjavanja sina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:41