MOĆNO ORUŽJE

Poljaci otvoreno prozvali Nijemce zbog Ukrajine: ‘Imate oružje koje bi znatno utjecalo na stanje na fronti. Šaljite ga‘

Slanje projektila Taurus, koji imaju domet od 500 kilometara, imalo bi "materijalni učinak na sposobnost Ukrajine da se brani"

Krstareći projektil Taurus

 Westlight/Imago Stock&people/Profimedia/Westlight/imago Stock&people/profimedia

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski podržao je u srijedu mogućnost da Ukrajina dobije krstareće rakete Taurus i optužio Njemačku za oklijevanje u isporuci novih sustava naoružanja.

Slanje projektila Taurus, koji imaju domet od 500 kilometara, imalo bi "materijalni učinak na sposobnost Ukrajine da se brani", rekao je Sikorski za njemačku agenciju dpa.

"S britanskim i američkim projektilima, Ukrajinci su uspjeli natjerati Ruse da pomaknu svoje logističke centre, svoja skladišta streljiva, svoje zapovjedne i kontrolne centre, svoje prometne veze dalje od fronte. A njemački projektili bi ih prisilili da odu čak i dalje", rekao je.

Sikorski je kritizirao duge procese donošenja odluka u njemačkoj vladi.

Berlin ima "povijesne razloge da bude nervozan oko slanja vojnog materijala ili trupa. Razumijemo to, ali se nadamo da će vaši razgovori biti brži", rekao je.

"Čini se da su Rusi u ofenzivi. Ukrajini nedostaje streljiva", rekao je. Govoreći o projektilima Taurus, rekao je da ova dinamična situacija znači da "odluka za šest mjeseci neće biti ista".

Njemački kancelar Olaf Scholz više je puta odbacio isporuku ovog visoko preciznog oružja Kijevu, navodeći kao razlog rizik uvlačenja Njemačke u rat.

Velika Britanija i Francuska već isporučuju krstareće rakete Ukrajini, navodi dpa.

Sikorski je sugerirao da Berlin ima lažan osjećaj sigurnosti povezan s ruskim akcijama sugerirajući da je i on potencijalno na dometu ruskih projektila.

"Možda mislite da imate više vremena za reakciju jer zapravo niste susjed Rusije, neki od vas čak misle da imate Poljsku između", kazao je Sikorski navodeći da "postoje Iskander projektili s nuklearnim bojevim glavama u Kalinjingradskoj enklavi s dometom da dosegnu Berlin".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:13