NA PRVOJ CRTI

Pojavio se video: Ruski vojnik slučajno snimio eksploziju, Putinova ‘miljenica‘ nestala je u plamenu!

Zasad se još ne zna što je uzrokovalo eksploziju, kao ni kolika je šteta na sustavu

Eksplozija haubice

 Twitter

Pojavila se nova snimka koja, kako se čini, prikazuje eksploziju ruskog artiljerijskog sustava iza prve crte na teritoriju koji kontrolira Moskva, piše Newsweek.

U videu koji kruži društvenim mrežama vide se ruski vojnici koji snimaju detonaciju Putinu vrijedne samohodne haubice 2S5 Giatsint-S na polju negdje u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas. Zasad se još ne zna što je uzrokovalo eksploziju, kao ni kolika je šteta na sustavu.

Osoba koja je podijelila snimku tvrdi da je video snimljen u ponedjeljak.

Istoga dana je ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo snimku za koju kažu da prikazuje artiljerijski raketni sustav visoke mobilnosti američke proizvodnje koji puca na rusku haubicu 2S5 Giatsint-S. Čini se da snimka, koju su navodno snimile ukrajinske snage za specijalne operacije, prikazuje ruski Giatsint-S u nekoj šumi prije nego što HIMARS udari u sustav. Giatsint-S je oštećen, rekao je Kijev.

Rusko ministarstvo obrane ranije je podijelilo snimke koje navodno prikazuju Giatsint-S u akciji u Ukrajini.

Topništvo je ključni element rata u Ukrajini i može odrediti koliko će protivnička strana imati gubitaka. Nedovoljna zaliha streljiva za ove sustave posljednjih je mjeseci bila najveća briga Kijeva, zbog čega su ukrajinske operacije bile ograničene dok je Rusija postupno napredovala prema zapadu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ranije ovog mjeseca da je Rusija bila u stanju ispaliti 10 puta više granata nego što su ukrajinske trupe imale na raspolaganju, što znači da će ih Moskva ‘potiskivati nazad svaki dan‘.

Zelenski je u ponedjeljak rekao da je osiguranje modernog topništva prioritet za Kijev nakon čega je stiglo odobrenja zastupnika u Kongresu i predsjednika Joea Bidena za novu tranšu pomoći SAD-a, koja se očekuje u nadolazećim danima. U subotu je Zastupnički dom napokon odobrio više od 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Zahtjevi za streljivom su u posljednje vrijeme postali sve intenzivniji jer su ukrajinski dužnosnici upozorili da se Rusija priprema za ljetnu ofenzivu na ukrajinske položaje. Krajem veljače Zelenski je rekao da bi ruska ofenziva mogla započeti već krajem svibnja.

‘Bit će problema počevši od sredine svibnja‘, rekao je Kirilo Budanov, šef GUR-a, ukrajinske vojne obavještajne službe.

‘U bliskoj budućnosti ćemo se suočiti s prilično teškom situacijom‘, dodao je. ‘Ali moramo shvatiti da to nije katastrofa.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:38