ŽIVOTNO UGROŽEN

Pogoršava se zdravlje iranskog disidenta koji u zatvoru štrajka glađu: ‘Žele ga ubiti‘

Hossein Ronaghi uhićen je u rujnu u gušenju prosvjeda koji su izbili nakon smrti Mahse Amini u pritvoru
 Anna Margueritat/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

Zdravstveno stanje istaknutog iranskog disidenta, koji je uhićen u rujnu kad su prosvjedi zahvatili zemlju i koji sad štrajka glađu, pogoršalo se, rekao je njegov brat u nedjelju.

Hossein Ronaghi, glasni borac za slobodu govora, prebačen je u medicinsku ustanovu unutar teheranskog zatvora Evin, napisao je njegov brat Hassan na Twitteru.

Ronaghi je u Evinu od uhićenja 24. rujna. Njegova obitelj kaže da je životno ugrožen zbog bolesti bubrega i da su mu obje noge slomljene u zatvoru. On štrajka glađu i za subotu je najavio da će početi odbijati vodu.

"Hosseinovo stanje se pogoršalo i prebačen je u zatvorsku bolnicu u Evinu", napisao je Hassan Ronaghi.

Optužio je tužitelje da blokiraju njegovo puštanje "pod lažnim izgovorom" i da umjesto toga žele "ubiti Hosseina".

Poznati iranski redatelji Jafar Panahi i Mohammad Rasoulof, koji su zajedno s Ronaghijem zatvoreni u Evinu, već su izrazili zabrinutost za njegov život, upozoravajući da bi svakog trenutka mogao doživjeti srčani udar.

"Prema zatvorskim liječnicima, rizik od srčanog zastoja sad je vrlo visok", rekli su u pismu koje je objavila medijska stranica Iran Wire.

Ronaghi je jedan od desetaka istaknutih aktivista za ljudska prava, novinara i odvjetnika koji su uhićeni u gušenju prosvjeda koji su izbili nakon smrti Mahse Amini u pritvoru, koju je uhitila ćudoredna policija.

Suradnik Wall Street Journala, Ronaghi (37), godinama je jedan od najhrabrijih kritičara Islamske republike koji još uvijek žive u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:10