ZRAČNI PROSTOR ZATVOREN

Pogledajte radar, iznad Britanije avioni gotovo da ne lete! ‘Zaglavili smo, kolaps bi mogao trajati danima!‘

Jedna majka koja je putovala s Cipra za Bristol sa svojim mužem i dvoje male djece rekla je da su upozoreni na kašnjenje koje će trajati ‘sate i sate‘
 /Flightradar

Britanski sustav kontrole zračnog prometa pretrpio je ‘veliki mrežni kvar‘ na jedan od najprometnijih dana u godini - uzrokujući kaos za putnike koji bi mogao trajati danima, javljaju britanski mediji.

Britanska nacionalna služba za zračni promet (NATS) priopćila je da ima ‘tehničkih problema‘ koji su prisilili kontrolore da smanje stopu slijetanja i polijetanja letova.

To je dovelo do kašnjenja brojnih aviona koji su trebali sletjeti i poletjeti u prosjeku za oko tri sata, a predviđa se da će zrakoplovne kompanije putnicima biti prisiljene isplatiti milijunske odštete.

TV voditeljica Gabby Logan na društvenim je mrežama objavila kako je ostala zaglavljena na pisti u Budimpešti.

‘Nakon gotovo trotjednog odsustva od kuće jedva sam čekala da zagrlim svoju obitelj. I upravo su mi rekli da je zračni prostor Ujedinjenog Kraljevstva zatvoren. Mogli bismo biti ovdje 12 sati. Pa sjedimo u avionu i čekamo.‘

NATS nije pružio nikakve daljnje informacije o tome što je kvar uzrokovalo ili koliko će vremena trebati da se zračni prostor Ujedinjenog Kraljevstva vrati u normalu.

Stručnjak za putovanja Simon Calder za Sky News rekao kako trenutno stotine zrakoplova ide prema Velikoj Britaniji, no kako to neće uzrokovati sigurnosne probleme jer je sustav ‘dizajniran da se nosi‘ s nepredviđenim situacijama.

‘Ovo je naravno jedan od najprometnijih dana u godini. Stotine tisuća ljudi lete u Ujedinjeno Kraljevstvo, iskreno, ovo je posljednja stvar koja ikome treba. To će u najmanju ruku prouzročiti dovoljno poremećaja da sustav bude u neredu sigurno do kraja dana, a možda i narednih nekoliko dana.‘

‘Normalno imate letove koji slijeću svakih 90 sekundi ili tako nešto. Mogu se prebaciti s digitalnog sustava na analogni. Međutim, neće to moći učiniti istom brzinom. Ako smanjite protok koji dolazi i zadržite zrakoplove na zemlji u tim zračnim lukama, bit će to vrlo teško poslijepodne.‘

Putnici su za Daily Mail ispričali kakav kaos već proživljavaju.

Jedna majka koja je putovala s Cipra za Bristol sa svojim mužem i dvoje male djece rekla je da su upozoreni na kašnjenje koje će trajati ‘sate i sate‘.

Druga osoba koja je letjela iz Disneylanda rekla je da je upozorena na ‘minimalno sedam sati kašnjenja‘.

Vijest o problemima podijelila je prva škotska zrakoplovna kompanija Loganair.

‘Jutros je došlo do kvara na računalnim sustavima za kontrolu zračnog prometa u Velikoj Britaniji. Iako se nadamo da ćemo moći obavljati većinu letova unutar Škotske na temelju lokalne koordinacije i uz minimalne smetnje, letovi sjever-jug i međunarodni letovi možda će biti podložni kašnjenju. Ako danas letite s nama, provjerite našu web stranicu za najnovije informacije o vašem letu prije nego krenete u zračnu luku‘, napisali su na Twitteru.

NATS je izvijestio kako rade na pronalaženju i otklanjanju kvara.

‘Ispričavamo se zbog mogućih neugodnosti koje bi ovo moglo prouzročiti.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 20:57