LAŽI, LAŽI, LAŽI...

Pogledajte kako je kremaljska propaganda ‘ukrasila‘ biografiju generala Armagedona: ‘Mi nemamo pojma tko je on!‘

U biografiji Sergeja Surovikina stoji da je njegov otac tijekom Korejskog rata srušio tri američka borbena aviona

Sergej Surovikin

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Aleksander Sladkov, prokremaljski novinar državne radiotelevizijske postaje VGTRK te vlasnik režimu naklonjenog kanala Sladkov na komunikacijskoj platformi Telegram, nedavno je napisao biografiju zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini Sergeja Surovikina. U njoj stoji da je njegov otac tijekom Korejskog rata u jednom zračnog sukoba srušio tri američka borbena aviona te potom svoj oštećeni zrakoplov srušio daleko od naseljenog područja.

Vladimir Masič, prapraunuk pilota i veterana Korejskog rata Vladimira Surovikina koji je 1966. godine umro na Dalekom istoku, rekao je novinarima i za kanal na Telegramu "Možemo objasniti" da Vladimir Surovikin nema nikakve veze sa Sergejem Surovikinom.

Vladimir Surovikin svoj je oštećeni zrakoplov zaista srušio daleko od naseljenog područja, ali nije stigao iz njega iskočiti. Njegova se spomenica nalazi u gradu Usurijsku na istoku Rusije. Masič je rekao da njegov prapradjed nije imao sinova već samo kćer. "Mi ne znamo tko je Sergej Surovikin. Možda je na Dalekom istoku došlo do neke zabune. Nadamo se da je ovo greška", dodao je Masič.

Masič je protiv rata u Ukrajini. "Želio bih reći da poštujem Ukrajince zbog njihove snage, no to je svima već jasno i to se neće promijeniti", ustvrdio Masič 27. veljače.

The Insider piše da je biografija Sergeja Surovikina sve samo ne herojska.

Sud je 1995. godine zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini, poznatog po nadimku "general Armagedon", osudio za nekoliko zločina - nošenje oružja i municije bez dozvole, kupovanje i prodavanje oružja te poticanje drugoga na zločin.

Umjesto zakonski propisane kazne od osam godina, Surovikin je osuđen na uvjetnu kaznu od godine dana. Kazna mu je kasnije ukinuta kada su istražitelji ustvrdili da je Surovikinu namješteno. U njegovom dosjeu danas ne piše ništa o tim zločinima.

Nezavisni novinarski kolektiv Proekt napisao je u ožujku 2004. godine da je potpukovnik Viktor Cibizov rekao da je Surovikin zapovjednika bojne premlatio zbog političkih razloga. Cibizov je kasnije povukao tu optužbu.

Leonid Volkov, nekadašnji suradnik ruskog opozicijskog političara Alekseja Navaljnog, rekao je da je Surovikin 2014. djelovao u Rostovskoj oblasti te da je nadgledao slanje tenkova na jugoistok Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin Surovikina je 2017. godine imenovao zapovjednikom ruskih svemirskih snaga. Surovikin je više od godinu dana sudjelovao u ruskim vojnim akcijama u Siriji. Nadimak "general Armagedon" dobio je upravo zbog svog djelovanja u toj zemlji.

Ove se godine u lipnju doznalo da je Surovikin bio zapovjednik Južnog kontingenta ruske vojske u Ukrajini. Ministarstvo obrane Ruske Federacije tada je reklo da je više jedinica zahvaljujući njegovim zapovijedima kod Hirskea porazilo okruženu grupu ukrajinskih vojnika. Surovikin je u listopadu postao zapovjednik svih ruskih snaga u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:59