PAD VELESILE

Podatak koji je šokirao Nijemce: ‘To je dokaz u kakvoj smo krizi. A najveći krivci su - Zeleni!‘

Svi se trebamo zabrinuti zbog stanja u najvećoj ekonomskoj sili Europske unije!

Hoće li i ove godine na Oktoberfestu teći potoci piva?

 Juergen Hasenkopf/shutterstock Editorial/profimedia

Kad statistički ured objavi da je konzumacija piva u Njemačkoj u padu, treba se zabrinuti zbog stanja u najvećoj ekonomskoj sili EU.

Vijest može djelovati zabavno, ali dobro oslikava poteškoće s kojima se suočila četvrta globalna ekonomska sila. Potrošnja piva pala je 2,9%, zbog čega će se manje pivovare, koje čine većinu od oko 1500 proizvođača, grčevito boriti da prežive. Glavni razlog pada konzumacije je inflacija.

image
Tobias Schwarz/Afp

Pala je u odnosu na prošlu godinu, ali sve je više signala da se ukotvila: u svibnju 6,1%, lipnju 6,4%, srpnju 6,2%. Inflacija je teško breme stanovništvu koje okrivljuje vladu jer ju nije uspjela spustiti (u Francuskoj u srpnju 4,3%, u Španjolskoj 2,3%). Nezadovoljstvo se reflektira u anketama, prema posljednjoj, od nedjelje, samo je 23% ispitanih zadovoljno radom sadašnje tročlane koalicije.

Zbroj podrške

Znatno je to manje od zbroja podrške svakoj od strana u koaliciji koju čine Socijaldemokrati (SPD), Zeleni i Liberali (FDP). Prema anketama s kraja prošlog tjedna, opozicijski Kršćanski demokrati (CDU/CSU) imaju najveću podršku (26,5%), dok je na drugom mjestu radikalno desna Alternativa za Njemačku (AfD) (20,6%). SPD se drži na 18%, Zeleni na 14, a FDP bi prešao izborni prag s 7%.

AfD raste na valu nezadovoljstva javnosti, osobito nižih i srednje klase, ali politolozi smatraju da je riječ o trenutačnoj promjeni raspoloženja biračkog tijela, prosvjednoj, dok bi rezultati na stvarnim izborima bili drukčiji, uz manju podršku radikalima. Dio stručnjaka zabrinutiji je zbog sve veće vidljivosti radikalnih ideja i postupaka u javnosti.

Glavnim krivcem lošeg ekonomskog stanja javnost smatra Zelene, njih 40%. Na drugom je mjestu FDP (23%), dok SPD kancelara Olafa Scholza stoji dobro, samo 10% ispitanih smatra da je odgovoran za pad životnog standarda i porast troškova. Scholz se u javnosti uspio profilirati pomiriteljem liberala i Zelenih, koji se cijelo vrijeme spore oko ulaganja: potonji žele što bržu zelenu tranziciju, prvi smatraju da na prvom mjestu treba biti fiskalna odgovornost.

image

Kancelar Olaf Scholz

Ina Fassbender/Afp

Veliku je buru u javnosti izazvala odluka uvođenja dizalica grijanja koje predstavljaju dodatni trošak, iako postoje subvencije vlade. Zeleni su stajali iza te ideje. Agencija dpa javlja da je u ponedjeljak, na poticaj kancelara Scholza, ministrica porodice Lisa Paus (Zeleni) postigla dogovor s Christianom Lindnerom (FDP), ministrom financija, o dječjem osiguranju, koje će povećati broj obitelji s pravom na doplatak, što bi moglo povećati povjerenje javnosti.

Energetska kriza

Njemački statistički ured Destatis, krajem prošlog tjedna, objavio je da su jedan od glavnih razloga koji su proračun u prvoj polovici ove godine gurnuli u deficit, milijarde eura državne pomoći građanima da se lakše nose s energetskom krizom. Dodatni je problem usporavanje kineske privrede, zbog čega je došlo do smanjenja narudžbi, što ima snažan utjecaj na njemačku izvoznu ekonomiju.

Bundesbank, njemačka središnja banka, prognozirala je prije tjedan dana da će ekonomske aktivnosti u zemlji u trećem kvartalu stagnirati, ali i kako će inflacija padati zbog pada cijena energije, ne presudno ove godine, kad bi trebala ostati na oko 6%, ali iduće bi trebala potonuti na 3%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:21