MUP NAJAVIO DODATAN PREGLED

POČELA DEBLOKADA GRANICE NA GP-u MALJEVAC Stigli bosanski specijalci, prazni autobusi za migrante, a dolaze i civili iz nevladinih udruga

 
 Robert Fajt / CROPIX

U tijeku je akcija premještanja migranata koji su blokirali granični prijelaz Maljevac. Dosad su četiri autobusa s migrantima napustila područje, piše Dnevnik.hr., koji javlja kako su stigle dodatne policijske snage, pripadnici specijalnih jedinica policije BiH, prazni autobusi, a dolaze i civili iz nevladinih udruga.

Nakon pregovora koji su potrajali nešto duže od pola sata, migranti su počeli ulaziti u autobuse. Dosad su četiri autobusa s migrantima napustila područje, a jedan autobus je još kod graničnog prijelaza. Migrante se premješta u jednu proizvodnu halu koju je ponudio jedan poduzetnik iz Velike Kladuše da bi ih se tamo smjestilo.

Organizacija ovog premještanja krenula je još u 15 sati, kada je bilo vidljivo da na granicu dolaze dodatne policijske snage, liječnici i nevladine udruge. Od granice su odmaknute i novinarske ekipe. Dvojica migranata došla su na pregovore s predstavnicima vlasti i sve je proteklo više-manje mirno bez vikanja i protestiranja.

Pretpostavlja se kako su i oni shvatili da Hrvatska neće popustiti i otvoriti Granični prijelaz Maljevac. Iz hrvatskog MUP-a se doznaje da će biti napravljen pregled i inspekcija cijelog tog područja te da će onda ponovno razmotriti otvaranje prijelaza. Stanovnici sa strane BiH nadaju se da će to biti što prije.

Međunarodni granični prijelaz Maljevac zatvoren je za sav promet već osmi dan, a iz hrvatskog MUP-a su u više navrata ponovili da će se granični prijelaz otvoriti tek kada posljednji migrant napusti pogranično područje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 18:21