RASPAD SUSTAVA

Pobuna 64. ruske brigade: 700 vojnika odbilo se boriti, zapovjednik im hladno odbrusio - od****!

Pripadnici 64. moto-streljačke brigade rekli su da su ih zapovjednici natjerali da ubijaju civile te lažiraju izvještaje o borbenom učinku

Ruska vojska u Mariupolju

 Ria Novosti/Sputnik/Profimedia/Ria Novosti/Sputnik/Profimedia

Pripadnici 64. moto-streljačke brigade Oružanih snaga Rusije rekli su istraživačkom portalu iStories da je otprilike 700 profesionalnih vojnika pokušalo napustiti službu, ali da im njihovi nadređeni to nisu dopustili, prenosi Meduza.

Vojnici su iStories kontaktirali nakon što je taj portal 15. kolovoza objavio razgovore s vojnicima iz 64. moto-streljačke brigade Oružanih snaga Rusije koji su u ukrajinskom selu Andriivki kod Kijeva ubijali civile i od njih krali.

Dvadesetjednogodišnji Daniil Frolkin rekao je za iStories da mu je zapovjednik jednom prilikom naredio da ubije civila te da je to i napravio. Drugi vojnici koji su razgovarali s novinarima portala potvrdili su ono što je Frolkin rekao.

Jedan od vojnika koji je razgovarao s novinarima portala, a koji je želio ostati anoniman iz sigurnosnih razloga, rekao je da je nedavno prebačen na područje Hersona na jugu Ukrajine. On je rekao da 80 posto 64. moto-streljačke brigade želi napustiti službu, ali da im to nadređeni ne dopuštaju.

- Napisao sam više pisama u kojima sam naveo da se ne želim boriti. Svaki su mi put rekli da odje*em - rekao je anonimni vojnik.

Portal iStories piše da zamjenik zapovjednika brigade pukovnik Andrej Prokurat vojnicima ne dopušta da raskinu ugovore s vojskom, a Frolkin je rekao da mu je upravo on naredio da ubije civila.

- Stalno viđam kako dečki odlaze zapovjedniku kako bi napustili službu. Kao i meni, svaki put im kažu da to nije moguće, da ne mogu otići te da moraju nastaviti služiti. Nakon toga im kažu da odje*u. Zbog toga svi o vlastitom trošku odlaze u bazu u Habarovsku kako bi tamo podnijeli zahtjev za napuštanje vojske. Znam jednog koji je otišao tamo. Rekao je da su mu u bazi rekli da je prije njega oko 700 vojnika tražilo raskid ugovora i napuštanje službe - rekao je jedan vojnik za iStories.

Taj je vojnik rekao da se iz Ukrajine ne može izaći se jer je okružena kontrolnim točkama. Neki vojnici koji su se odbili boriti, uključujući i Frolkina, uspjeli su privremeno otići u Belgorodsku oblast u Rusiji, ali su nakon toga poslani u Herson.

- Zahtjeve vojnika koji su otišli potpisao je zamjenik zapovjednika, ali ne i zapovjednik. Vodstvu uopće nije stalo do vojnika - dodao je vojnik.

Taj je vojnik ustvrdio i da se još uvijek bore i oni vojnici kojima je u svibnju istekao ugovor te da oni za svoj angažman primaju više novca.

Drugi izvor koji je razgovarao s novinarima portala iStories potvrdio je da su zapovjednici vojnicima naređivali da na području oko Kijeva ubijaju civile. Taj izvor rekao brigadir Azatbek Omurbekov vojnicima više puta naredio da otvore vatru na civilna vozila te da ubiju "bilo koga s telefonom".

Izvor je dodao da je brigadir Vjačeslav Klobukov iz jednog doma u Andriivki ukrao komplet posuđa ja jelo kako bi "zapovjednici mogli jesti iz lijepih tanjura". Izvor je ustvrdio i da su zapovjednici iz domova stanovnika Andriivke uzimali hladnjake, laptope, stolove i stolice.

Portal iStories naveo je i da su zapovjednici vojnike tjerali da poziraju za fotografije dok su ih Ukrajinci raketirali te da nadređenima podnose lažne izvještaje.

Omurbekov je od vojnika navodno tražio da njegovim nadređenim kažu da nisu uništili jedan ukrajinski tenk već tri. Kasnije je im je rekao da kažu da su uništili pet tenkova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:29