PREMIJER U KIJEVU

Plenković se susreo sa Zelenskim; Posjetio i lokaciju jednog od najstrašnijih zločina ruskih snaga

Ukrajinsko vodstvo, vojska, policija i narod pokazali su cijelome svijetu što znači biti patriot i boriti se za svoj narod, dodao je

Volodimir Zelenski i Andrej Plenković

 Andrej Plenković/TWITTER

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je stigao u Kijev u povodu godišnjice ukrajinskog oslobađanja Buče, odao je u petak priznanje ukrajinskom narodu na "junaštvu i neizmjernom otporu" ruskoj agresiji.

"Čast mi je ponovno biti u Kijevu i susresti se s Volodimirom Zelenskim. Na godišnjicu oslobođenja Buče, ponovio sam našu snažnu potporu, Hrvatska će nastaviti stajati uz Ukrajinu koliko god to bude potrebno", napisao je hrvatski premijer na Twitteru.

Plenković je po dolasku razgovarao s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom, koji je njegov današnji dolazak u Kijev nazvao "snažnom porukom potpore i solidarnosti".

image

Robert Golob, Volodimir Zelenski, Maia Sandu, Andrej Plenković i Eduard Heger u Buči

Sergei Supinsky/AFP

"Dopustite da vam ponajprije čestitam na junaštvu i neizmjernom otporu koji ste pokazali", izjavio je Plenković.

Hrvatski premijer prisjetio se razgovora sa Šmihalom 24. veljače prošle godine kad je Rusija pokrenula invazija na Ukrajinu, dodavši kako mu je ukrajinski kolega tad rekao da je ukrajinsko vodstvo odlučilo ostati u zemlji.

"Mislim da je to bio ključan trenutak i najvažnija strateška odluka u obrani vaše zemlje", istaknuo je Plenković.

"Danas ste već oslobodili 50 posto teritorija od okupatora i to je sasvim sigurno motivacija za ostale oslobodilačke aktivnosti koje planirate“, dodao je.

image

Robert Golob, Volodimir Zelenski, Maia Sandu, Andrej Plenković i Eduard Heger u Buči

Sergei Supinsky/AFP
image

Andrej Plenković u Buči

Sergei Supinsky/AFP

Šmihal se Plenkoviću zahvalio na posjetu Kijevu i sudjelovanju na samitu u Buči.

"Zahvalan sam vam i na potpori tijekom proteklih 13 mjeseci od početka neisprovocirane sveobuhvatne ruske agresije", dodao je.

"Dragi građani Buče, dragi prijatelji iz Ukrajine, došli smo na prvu godišnjicu oslobođenja Buče i ovo je drugi put da posjećujem Buču. Ovom prilikom prisjećamo se užasa koje je ruska vojska počinila na samom početku agresije na Ukrajinu. Zločini počinjeni ovdje jasno pokazuju prirodu ruske agresije na Ukrajinu. Nekima u međunarodnoj zajednici to možda na samome početku nije bilo jasno, ali nama jest.

Tog prvog dana, 24. veljače, odmah smo znali da je cilj agresije širenje zla, straha i pokušaj da se osvoji ukrajinski teritorij, ali to nije uspjelo, zato što su ukrajinsko vodstvo, vojska, policija i narod pokazali cijelome svijetu što znači biti patriot i boriti se za svoj narod", rekao je hrvatski premijer, a prenosi HRT.

image

Eduard Heger, Maia Sandu, Volodimir Zelenski, Robert Golob i Andrej Plenković u Buči

Sergei Supinsky/AFP

Istaknuo je da će međunarodna zajednica nastaviti podupirati Ukrajinu jer se bori za prave vrijednosti - "teritorijalnu cjelovitost i oslobođenje teritorija koji su trenutno pod ruskom okupacijom".

Povodom godišnjice oslobođenja Buče, koja je postala simbol ruskih zločina, organiziran je sastanak na vrhu ‘‘Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini‘‘.

Na njemu sudjeluju Andrej Plenković, koji je u potpunoj tajnosti u petak ujutro vlakom doputovao u ukrajinski glavni grad, moldovska predsjednica Maia Sandu, slovački premijer Eduard Heger i slovenski premijer Robert Golob.

Plenković će prisustvovati komemoraciji za žrtve ruske agresije, a već je položio vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu, postavljenom ispred manastira Mihailovskij u Kijevu.

Ovo je drugi Plenkovićev posjet Ukrajini otkako je počela ruska agresija. S njim je u petak u Kijevu i ministar branitelja Tomo Medved.

image

Robert Golob, Volodimir Zelenski, Maia Sandu, Andrej Plenković i Eduard Heger u Buči

Sergei Supinsky/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:04