POBJEDA KONZERVATIVACA

Pao broj legalnih pobačaja u SAD-u, a uskoro bi mogao biti još manje dostupan

Legalni pobačaji u državama s potpunom zabranom pali su gotovo na nulu
 Tasos Katopodis/Getty Images Via Afp

U SAD su objavljeni novi podaci koji pokazuju da je u šest mjeseci prošle godine broj legalnih pobačaja pao za 6 posto nakon što je Vrhovni sud u lipnju ukinuo presudu Roe protiv Wadea, kojom je prije 50 godina legaliziran pobačaj na saveznoj razini. Pad je veći nego što se procjenjivalo, prenosi NYT. Čini se da su nova ograničenja i prepreke koje stvaraju - troškovi za putovanje u drugu saveznu državu gdje je pobačaj legalan, dugo čekanje u nekim klinikama i zbunjenost ili strah - više žena od očekivanog odvratili od pobačaja. Od pobačaja najčešće odustaju siromašne žene, latinoameričkog podrijetla i crnkinje, zatim tinejdžerice i imigrantice, pokazalo je istraživanje jedne od udruga koje zagovaraju pravo na izbor.

Do 31. prosinca 13 američkih saveznih država zabranilo je pobačaj bez gotovo ikakve iznimke, Georgia nakon šest tjedana trudnoće. U Georgiji je naprimjer broj legalnih pobačaja pao za 40 posto. Prosječan broj legalnih pobačaja koji se izvode svaki mjesec diljem SAD-a pao je s iznad 82.000 na oko 77.000. No procjenjuje se da više od 6500 žena svaki mjesec online traži iz inozemstva tablete za pobačaj.

Legalni pobačaji u državama s potpunom zabranom pali su gotovo na nulu - zabilježeno je prosječno smanjenje od oko 7300 pobačaja mjesečno u usporedbi s travnjem i svibnjem. Broj pobačaja porastao je u prosjeku za 2100 mjesečno u državama u kojima je pobačaj ostao legalan, što znači da je dio žena odlazio u druge države na pobačaj. No to povećanje je nadoknadilo samo trećinu smanjenja u državama sa zabranama, analizira se u studiji iz Ohija. Društvo za planiranje obitelji prikupilo je podatke o pobačajima iz 83 posto klinika, bolnica i pružatelja usluga telezdravstva. Za mjesta koja nisu dala podatke autori su iznijeli procjenu na temelju prijašnjih podataka i trendova u okolini.

Pobačaj bi u SAD-u mogao uskoro biti još manje dostupan jer bi ga uskoro trebala zabraniti i Florida, koja dopušta abortus do 15. tjedna trudnoće. U Floridu su odlazile na pobačaj žene iz više država američkog juga.

Legalni pobačaji smanjili su se i u zemljama gdje nisu prošle zabrane pobačaja. U Arizoni, gdje je pobačaj dopušten do 15. tjedna trudnoće, nekoliko je klinika privremeno zatvoreno dok je trajala pravna bitka. Broj pobačaja mjesečno pao je 85 posto, na 230, između travnja i srpnja, a do prosinca je porastao na 870. U Ohiju je zabrana pobačaja nakon šestog tjedna trudnoće stupila na snagu u lipnju, a broj legalnih pobačaja pao je za 62 posto. Zabranu je u rujnu poništio sudac, a Ohio sada ima više od 1400 pobačaja mjesečno.

Neke su žene putovale tisuće kilometara da obave pobačaj: najveći porast zabilježen je u Floridi, Illinoisu i Sjevernoj Karolini. U Sjevernoj Karolini broj pobačaja porastao je za 24 posto. U Kansasu su otvorene dvije nove klinike, broj pobačaja porastao je za 23 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:27