KOLONIZACIJA GAZE

Palestinci oštro osudili planove Likudovih desničara: ‘Izraelska vlada otkrila je pravo lice‘

Ministarstvo je govorilo o "sastanku kolonijalnih terorističkih organizacija" u Jeruzalemu

Itamar Ben Gvir

 Abir Sultan/Afp

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je u Ramali oštro osudilo pozive nekih izraelskih ministara na ponovnu kolonizaciju Pojasa Gaze.

Ministarstvo je govorilo o "sastanku kolonijalnih terorističkih organizacija" u Jeruzalemu u nedjelju u vezi s konferencijom ministara izraelske vlade.

Ministri iz desničarske konzervativne vladajuće stranke premijera Benjamina Netanyahua Likud bili su zastupljeni na konferenciji za doseljenike u Jeruzalemu u nedjelju navečer.

Međutim, Netanyahu je opisao planove za ponovno naseljavanje Pojasa Gaze nakon rata kao nerealne.

Krajnji desničar i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir na "Konferenciji pobjede" nije samo pozvao na povratak izraelskih doseljenika u obalni pojas i sela na sjevernoj Zapadnoj obali, već i na "poticanje (Palestinaca") da odu".

Samo to može spriječiti još jedan masakr poput onog 7. listopada, rekao je.

"Ovaj sastanak i njegov dnevni red ponovno otkrivaju pravo lice izraelske desničarske koalicijske vlade, uključujući njezino odbacivanje mira i ustrajnost u provođenju okupacije, kolonijalizma i režima apartheida", navodi palestinsko ministarstvo u priopćenju.

Netanyahuova vlada smatra se izravno odgovornom za "takve huškačke pozive", nastavlja se u izjavi.

Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu i SAD da izvrše pritisak na Netanyahua kako bi zaustavio ovaj oblik poticanja.

Izrael se povukao iz Pojasa Gaze 2005. godine i evakuirao više od 20 izraelskih naselja. Godine 2006. palestinska ekstremistička skupina Hamas pobijedila je na parlamentarnim izborima i preuzela administrativnu kontrolu u Gazi.

Iduće godine preuzela je isključivu kontrolu nad obalnim područjem na Mediteranu nakon krvave bitke s organizacijom Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Izrael i njegov susjed Egipat tada su pooštrili blokadu. U Pojasu Gaze živi oko 2,2 milijuna Palestinaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 13:33