UŽAS U MAKEDONIJI

Ovo su osumnjičeni za otmicu i ubojstvo Vanje (14) i frizera: Jedan je priznao, građevinar uhićen u Hrvatskoj pobjegao

Više pojedinosti o gnjusnim ubojstvima bit će poznati danas iza 9:30 sati,

Ljupčo Palevski, Velibor Manev, Vlatko Kešišev

 /Facebook

Ljupčo Palevski-Palčo, glavnoosumnjičeni za ubojstva Vanje G. i frizera Panče Žežovskog, trenutačno se nalazi u bijegu. Mediji u regiji su nagađali da je pobjegao u Tursku, no ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski otkrio je da je pobjegao u Bugarsku.

U slučaju ubojstva Vanje G. osumnjičeno je ukupno pet osoba, od kojih su tri u pritvoru. Otac djevojčice je također priveden, no on zasad negira umiješanost u otmicu.

Vanja G. oteta je na ulazu zgrade u kojoj je živjela 27. studenog. Iz kuće je, prema navodima majke Zorice, na putu u školu, izašla u 7.25 sati, a o njezinu nestanku doznala je od razrednice jer se 14-godišnja djevojčica nije pojavila u školi. Dramatičan apel majka je uputila preko Facebooka, a prije toga je izvijestila policiju.

Trojica uhićenih - Velibor Manev, Vlatko Kešišev i Bore Videvski - na policiji su ispričali da su Vanju čekali ispred zgrade nakon što su dobili informaciju od organizatora Ljupča Palevskog. Vanju su zgrabili i vezali još u unutrašnjosti zgrade, nakon čega su nedužnu djevojčicu stavili u vreću za spavanje i izveli izvan Skoplja u prtljažniku automobila.

Rekli su da je Palevski dobio informaciju od Vanjinog oca, Aleksandra, kada će i gdje djevojčica biti sama. Sva trojica osumnjičenika priznala su kazneno djelo i ispričali tko je za što odgovoran.

Vanja G. ubijena je oko 11 sati istog dana hicem iz pištolja, kako su pisali regionalni mediji. Smatra se da je upravo odbjegli Palevski iz vatrenog oružja ubio maloljetnicu, strahujući od dokaza do kojih bi mogla doći policija. Policija smatra da je motiv otmice bio koristoljublje, odnosno iznuda novca od majke djevojčice. Svi uključeni željeli su od toga imati materijalnu korist.

Iako za sada nema nije utvrđena veza između dvije žrtve, ubojstvo Vanje povezano je s ubojstvom 74-godišnjeg Panča Žežovskog iz Velesa, čiji je nastanak prijavljen 24. studenog, da bi kasnije na području Velesa bilo pronađeno njegovo tijelo, a tužiteljstvo je utvrdilo da su oba ubojstva počinile iste osobe.

Prema izvorima agencije Telma bliskim istrazi, Palevski je bio taj koji je oteo Žežovskog, s kojim je bio povezan zbog navodnog iskopavanja zlata. Motiv je bila iznuda, a makedonski mediji pišu da je nesretni frizer jednom od osumnjičenih navodno dugovao 500 eura. Žeževski je potom ubijen, a osumnjičene se sumnjiči da su s njegovim su vozilom marke Citroen oteli Vanju.

Istog dana policija je pronašla vozilo Panča Žežovskog, zapaljeno u okolici sela Brazda u Skoplju, na području kojeg je pronađeno i Vanjino tijelo.

Trojica osumnjičenika sinoć su završila u istražnom zatvoru u Šutki u Skoplju zbog sumnje da su umiješani u otmicu i šokantno ubojstvo 14-godišnje Vanje G., potvrdio je rano jutros za portal MKD.mk ravnatelj zatvora Filip Andov. Određena im je mjera zadržavanja od 48 sati. Privremeno su iza rešetaka završili Velibor Manev, Vlatko Kešišov i Bore Videvski.

Isti ljudi, vjeruje policija, ubili su i frizera Panča Žeževskog (74) iz Velesa, čije je tijelo pronađeno danas u Velesu. Kao motiv policija navodi koristoljublje.

Jučer navečer je u policijsku postaju priveden i Aleksandar, otac 14-godišnje djevojčice, čije je ubojstvo užasnulo Sjevernu Makedoniju, ali i regiju, no zasad nema službenih podataka je li priveden sucu istrage.

Podsjetimo, djevojčica je nestala 27. studenog na putu do škole, nakon čega je pokrenuta opsežna istraga, u koju je čak i Interpol bio uključen, a Panče je nestao 24. studenog. Tijelo Vanje pronađeno je kod sela Orman, u okolici Skoplja, a tijelo Panča u okolici Velesa.

image

Pančo i Vanja

Društvene Mreže/

Više pojedinosti o gnjusnim ubojstvima bit će poznati danas iza 9:30 sati, kada će ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski i glavni tužitelj u Skoplju Gavril Bubevski održati konferenciju za novinare.

Dio medija je objavio je da se Ljupčo Palevski Palčo iz Skoplja neslužbeno povezuje s otmicom i ubojstvom 14-godišnjakinje i da je izvan zemlje. Navodno je pobjegao u Tursku. Kako pišu makedonski mediji, on je navodno nedavno priveden u Hrvatskoj.

Prema prvim neslužbenim informacijama koje ima Fokus, ubojice su navodno htjele izvući novac Vanjinih roditelja, a u slučaju Panča radilo se navodno o novcu osobe koja je s njim u rodbinskoj vezi.

Privođenje Velibora Maneva, rodom iz Velesa, snimili su fotoreporteri, a na pitanje novinara je li on počinio ubojstvo nedužne djevojčice kratko je odgovorio "ne". Nije odgovorio kakve veze ima s otmicom i ubojstvom djevojke.

Međutim, kako saznaje Skopje1 od izvora bliskih istrazi, Velibor Manev priznao je krivicu.

Riječ je o osobi koja se družila sa Ljupčom Paleskim-Palcom, i koja je davala informacije o planiranju i izvršenju otmice, a potom i ubojstva. Palčo i Manev imaju zajedničke fotografije na društvenim mrežama.

Palevski član je desničarske proruske stranke u Makedoniji, bavio se građevinarstvom, a navodno je bio u ekstradicijskom pritvoru u Beogradu po međunarodnoj tjeralici koju je raspisala Hrvatska. Imao je i svoj podcast.

Makedonski portal Telma, piše da su osumnjičeni s Palevskim bili povezani preko manjinske radikalne stranke "Desna stranka".

Jedan od osumnjičenih je sve priznao i rekao da su ubili ne samo Vanju, već i frizera, i da su pritom koristili isti automobil marke Citroen, koji su zapalili, a koji je policija pronašla prije nekoliko dana.

Na temelju tih informacija, policija je pronašla oba tijela.

Prema navodima MUP-a, nakon provedene istrage utvrđeno je da je Vanja odvedena vozilom ispred ulaza u kuću, a iz informacija dobivenih ispitivanjem utvrđeno je da je ubijena istoga dana oko 10 sati.

U telefonskom razgovoru novinarima je kći ubijenog frizera ispričala da ni ona ni itko iz njezine obitelji nije poznavao Vanju niti bilo koga iz njezine obitelji.

Na ulazu u Osnovnu školu "Johan Heinrich - Pestalozzi", danas od 9 sati bit će otvorena knjiga žalosti u povodu bešćutne smrti 14-godišnje Vanje G.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:14