ODRED ČUDAKA

Ovo nasmijano društvo iz toplog sobička uništava Ukrajinu, pobili su stotine civila

Razotkrivena tajna grupa koja raketama ubija civile, tvore ju opsesivni skupljač kovanica, erotoman, ‘svinjar‘...

 Pukovnik Igor Bagnjuk i ostatak odreda

Istraživački portali Insider i Bellingcat te njemački tjednik Der Spiegel obavili su istragu koja je dovela do tajne postrojbe Glavnog računalnog centra (Glavnij vičislitelni centr - GVC) ruskih oružanih snaga, koja se bavi preciznim navođenjem raketnih projektila na ciljeve diljem Ukrajine.

U istraživanju se navodi kako su vojni inženjeri te postrojbe navodili projektile tijekom niza granatiranja ukrajinskih gradova koje je počelo 10. listopada, kada je Rusija prešla na "taktiku" uništavanja ukrajinske energetske i vojne infrastrukture, ali i civilnih ciljeva. Naime, nakon diverzije na Krimskom mostu u Rusiji su počeli osvetnički raketni napadi koje ruski propagandisti nazivaju "vratimo Ukrajinu u kameno doba". Ukupno je oko 40 posto energetskih objekata u zemlji izvan pogona. Osim energetske infrastrukture - milijuni građana ostali su bez struje i grijanja - u napadima su pogođeni i mnogi stambeni objekti s mnoštvom civilnih žrtava.

Kako bi "locirali" zaposlenike spomenute postrojbe, novinari su analizirali podatke nekoliko tisuća diplomanata vodećih ruskih vojnih instituta specijaliziranih za raketnu znanost. Kako se pokazalo, pripadnici postrojbe prijavljeni su na službenoj adresi Glavnog stožera ruske vojske - u Ulici Znamenka 19 u Moskvi. Sam Centar rijetko se spominje u medijima, a njegove funkcije se u vojnim publikacijama opisuju kao "pružanje informatičkih usluga" i "automatizacija" Oružanih snaga. Autori istrage proučavali su metapodatke telefonskih razgovora načelnika GVC-a, general-bojnika Roberta Baranova. Kako je pokazala analiza njegovih telefonskih poziva od 24. veljače do kraja travnja 2022., svaki put prije lansiranja krstarećih projektila na Ukrajinu načelnik Centra primao je pozive s istog broja, koji, kako su novinari otkrili, pripada pukovniku Igoru Bagnjuku. On se, prema istrazi Bellingcata, rodio 1982. u Rigi, da bi 2004. diplomirao na Serpuhovskoj Akademiji strateških raketnih snaga, specijaliziravši se za informacijske sustave. U Moskvu je prebačen 2010. te je počeo raditi u GVC. Ima medalju za sudjelovanje u ratu u Siriji.

Nakon pregleda podataka Bagnjukovih poziva, istražitelji su identificirali cijelu jedinicu od 33 vojna inženjera i IT stručnjaka koji su mu podređeni. Oni su raspoređeni u tri tima, od kojih svaki programira putanju leta jednog tipa visokopreciznih projektila: krstarećih projektila Kalibr koji se ispaljuju s brodova u Crnom moru, krstarećih projektila R-500 za kopnene sustave Iskander te krstarećih projektila X-101 koji se lansiraju iz zraka. Novinari The Insidera nazvali su "nišandžije" na telefon. Svi su priznali da telefonski brojevi pripadaju njima, ali su zanijekali da rade u GVC-u te da imaju bilo kakve veze s granatiranjem Ukrajine. Na primjer, jedan od njih priznao je da se zove Sergej Vladimirovič Iljin (njega se "sumnjiči" da programira putanje leta projektila Kalibr), ali je izjavio da je samozaposlen i da radi kao vodoinstalater: "Nemam nikakve veze s izračunima, osim onih koji su potrebni za vodoinstalaterske radove". Poručnik Artjom Vedenov, koji je odgovoran za usmjeravanje R-500, nije negirao svoj identitet, ali je izjavio da radi na farmi svinja i da nema nikakve vrijedne podatke: "Ne smeta mi da razgovaram s vama, ali što mogu učiniti za vas, osim reći vam kako narezati svinjetinu? Ili kako očerupati kokoši?". Kapetan Jurij Nikonov rekao je da je on vozač autobusa i da su informacije da radi u Računalnom centru - "budalaština". Bojnik Ivan Popov uvjeravao je da tek uči programirati na Pythonu i ne zna za postojanje nekakvog Računalnog centra. Dodao je da je besmisleno da ga se pita o navođenim projektilima: "To je kao da ja tebe pitam nešto o baletu".

Poručnica Katerina Čugunova je, pak, kazala: "Imam cvjećarnicu. Potpuno ste u krivu". Jedan od inženjera, pod uvjetom anonimnosti, podijelio je s novinarima fotografije pukovnika Igora Bagnjuka i zaposlenika tima, na čijoj je pozadini zgrada Ministarstva obrane.

image

Pukovnik Igor Bagnjuk i ostatak odreda

Suradnici Bellingcata utvrdili su da je ova fotografija snimljena u dvorištu na adresi Znamenka 19. Grupu koja programira lansiranje raketa Kalibr predvode Matvej Ljubavin (rođen 1992.), Jurij Nikonov i Roman Kuročkin. Kako su istražitelji saznali, Nikonov i Kuročkin registrirani su na stranicama za upoznavanje, gdje traže partnerice. Bojnik Kuročkin pola svog radnog vremena provodi na stranicama za upoznavanje, a kad su rakete pogodile Ukrajinu, cjenkao se s prostitutkama oko cijene!? Voditelj Bagnjuk je, pak, strastveni numizmatičar i utvrđeno je kako je 10. listopada, prvog dana bombardiranja, u 6.45 ujutro nekoliko puta kontaktirao stranice za prodaju novčića. Na portalu Avito.ru novinari su pronašli medalju "za doprinos organizaciji Olimpijade u Sočiju" koju je dobio od predsjednika Vladimira Putina, a prodaje ju za 6500 rubalja (oko 110 eura).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:45