NEZAPAMĆENO

Ovo je situacija bez presedana, razdor u odnosima velikih saveznika: ‘Mi nismo zvjezdica na vašoj zastavi‘

Američka administracija još nije zakazala posjet izraelskog premijera Washingtonu, što je dodatno zakompliciralo već napetu situaciju

Pristaše Benjamina Netanyahua

 Jack Guez/Afp

Iako je Joe Biden mišljenje o prijedlogu reforme pravosuđa izraelske vlade tjednima pokušavao zadržati za sebe, šturo komentirajući samo da pomno prati razvoj situacije u toj zemlji, američki predsjednik ovaj utorak medijima je ipak poručio kako sumnja u sposobnost premijera Benjamina Netanyahua da postigne zadovoljavajući kompromis, naglasivši pritom da "njegova vlada ne može nastaviti putem kojim je krenula", što je razbjesnilo izraelsku vladajuću koaliciju.

- Izrael je suverena država koja donosi odluke u dogovoru s voljom vlastitoga naroda. Mi ne posustajemo pod pritiskom izvana, čak i onda kad on dolazi od najbližih nam prijatelja - poručio je premijer Netanyahu na društvenim mrežama u sitnim noćnim satima, po uzoru na svog dobrog prijatelja Donalda Trumpa.

- Mi nismo jedna od zvjezdica na američkoj zastavi. Mi smo zasebna demokracija i od američkog predsjednika očekujem da toga bude svjestan - napisao je ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir, ultranacionalist, koji je Bidenovoj administraciji poseban "trn u oku".

Kao dodatno ulje na vatru zategnutim odnosima država koje su desetljećima njegovale izvanserijski blisku suradnju, poslužila je i informacija da američka administracija još nema zakazan posjet Benjamina Netanyahua Washingtonu, što je situacija bez presedana u povijesti bilateralnih odnosa tih zemalja. Naime, Bijela kuća dosad je običavala uputiti pozivnicu za službeni posjet Washingtonu čelniku svake nove izraelske vlade, no poziv je ovaj put izostao, što se između redaka moglo interpretirati kao zabrinutost zbog koalicijske suradnje s radikalima.

Očekivano, republikanci u američkom Kongresu predsjednikove izjave nazvali su "neprimjerenima" te su Bijelu kuću optužili za "antiizraelski sentiment".

- Ovo je nečuveno! - zaključio je zastupnik Ted Cruz na svom privatnom Twitter profilu, nakon što je Biden potvrdio da nema dogovoreni datum susreta sa šefom izraelske vlade.

image

Joe Biden i Benjamin Netanyahu

Debbie Hill/AFP

Nije tajna da Benjamin "Bibi" Netanyahu već godinama kvalitetnije surađuje s američkim republikancima, u kojima vidi stabilnijeg partnera u promicanju izraelskih interesa na globalnoj sceni. Jedan od mnogobrojnih primjera tog trenda odvio se i 2015., kad je Netanyahu uz pomoć republikanskih zastupnika u američkom Kongresu održao govor protiv Iranskog nuklearnog sporazuma, bez da je prethodno o toj namjeri uopće obavijestio administraciju tadašnjeg predsjednika Baracka Obame, kojem je upravo taj sporazum predstavljao okosnicu njegove vanjske politike. Povrh toga, Netanyahu nije skrivao simpatije prema Obaminu nasljedniku, Donaldu Trumpu, kojeg je smatrao i kućnim prijateljem.

Stručnjaci za američko-izraelske odnose trenutnu dinamiku između Bidena i Netanyahua prate s velikom dozom zanimanja, napominjući da je "blizak odnos s Washingtonom dosad bio okosnica izraelske nacionalne sigurnosti".

- Politički gledano, američkom predsjedniku jako je riskantno petljati se u izraelsku domaću politiku. To su napravili samo Jimmy Carter i George H.W. Bush; redom predsjednici s jednim mandatom u Bijeloj kući, što nije slučajnost. Njihovi nasljednici Bill Clinton i Barack Obama procijenili su da im se ne isplati ulaziti u sukob s izraelskom vladom - upozorava u Washington Postu Eric Alterman, povjesničar i autor knjige "Nismo jedno; povijest američke borbe za Izrael".

- Netanyahu je izvrstan poznavatelj američke politike, zbog čega misli da može nadigrati Bidena na domaćem terenu jer računa na podršku koju je Izrael dosad imao među Amerikancima. No vidjet ćemo koliko će mu ovaj put to poći za rukom, jer se sentiment upravo zbog njegove reforme pravosuđa znatno promijenio - poručio je Brett Bruen, bivši dužnosnik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost iz ere Baracka Obame, aludirajući pritom da među prominentnim američkim Židovima posljednjih tjedana postoji konsenzus da bi se SAD trebao više angažirati u pokušaju da spriječi narušavanje trodiobe vlasti u Izraelu.

Zanimljivo, nedugo nakon što su svjetski mediji počeli pisati o naglom zahlađenju američko-izraelskih odnosa, oba tabora pokušala su sanirati štetu. Premijer Netanyahu svoje sunarodnjake podsjetio je da je "odnos s njegovim prijateljem Joeom i dalje netaknut" i da je "suradnja sa SAD-om stabilna kao i dosad", a istu poruku je putem pomoćnika ministra obrane Johna Kirbyja poslao i američki predsjednik Biden.

- Morate shvatiti da se ova dva gospodina poznaju više od četiri desetljeća, a da je jedna od osnovica dugotrajnih prijateljstva iskrenost i mogućnost otvorenog razgovora bez straha od prekida odnosa - objasnio je Kirby znatiželjnim novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:30