ŽIVOT IZA REŠETAKA

Ovo je Robert s 18: U zatvoru je nevin proveo 37 godine, a slike nakon oslobađanja svi gledaju u nevjerici

Zbog toga što je 37 godina nevin proveo u zatvoru, tužio je državu. Dodijeljeno mu je 14 milijuna dolara odštete

Robert DuBoise u vrijeme uhićenja

Robert DuBoise proveo je čak 37 godina u zatvoru za zločin koji nije počinio.

U kolovozu 1983., kad mu je bilo samo 18 godina, osuđen je za silovanje i ubojstvo tada 19-godišnje Barbare Grams u Tampa Heightsu na Floridi, a oslobođen je u rujnu 2020. nakon što je DNK analiza pokazala da nije počinio zločine.

Zbog toga što je skoro četiri desetljeća nevin proveo u zatvoru, tužio je državu, a nedavno je presuđeno u njegovu korist i dodijeljeno mu je 14 milijuna dolara odštete.

‘Tužan sam zbog obitelji žrtve koja je toliko dugo čekala da dozna pravu istinu‘, rekao je DuBoise za CNN nakon oslobađanja. ‘Proveo sam 37 godina u zatvoru zbog zločina koji nisam počinio. To se događa kada se policija usredotoči na krivu osobu, izmišlja dokaze koji odgovaraju njihovoj teoriji i ne istražuje kako bi pronašla istinu. Tako uništavaju ljudske živote.‘

image

Robert DuBoise kod kuće nakon što je 37 godina proveo nevin u zatvoru

Tns/abaca/abaca Press/profimedia/Tns/abaca/abaca Press/profimedia

DNK uzorci također su naveli istražitelje da povežu ubojstvo djevojke s dvojicom osuđenih prijestupnika, Amosom Robinsonom i Abronom Scottom, koji već služe doživotnu kaznu u zatvoru na Floridi zbog ubojstva koje su počinili u okrugu Pinellas iste godine.

Gradonačelnica Tampe, Jane Castor, rekla je: ‘Današnja policijska uprava Tampe je svjetlosnim godinama ispred onoga što smo bili prije četiri desetljeća u tehnologiji i obuci. Nadamo se da će ova odšteta pomoći gospodinu DuBoiseu da se što prije oporavi.‘

Organizacija Projekt nevinosti, koja je pomogla i DuBoiseu, bavi se utvrđivanjem točnih okolnosti kaznenih djela i pružanjem pomoći pogrešno osuđenim osobama.

U vrijeme suđenja DuBoiseu, nije bilo nikakvih fizičkih dokaza koji bi ga povezivali s napadom, kazali su iz Projekta nevinosti.

Doušnik iz zatvora koji je razgovarao s DuBoiseom, kasnije je lažno svjedočio i kazao da je DuBoise priznao zločin kad je prvi put priveden, priopćila je organizacija.

image

Robert DuBoise s prijateljicom

Jefferee Woo/zuma Press/profimedia/Jefferee Woo/zuma Press/profimedia

Robert DuBoise bio je iz siromašne obitelji, a imao je jednog brata i četiri sestre. Jedna je umrla kada je imala samo dvije godine, otac mu je ostao invalid, a kuća im je izgorjela u velikom požaru. Jedna od starijih sestara kasnije je pobjegla od njih u dobi od 15 godina, optuživši ujaka za seksualno zlostavljanje, a baku za maltretiranje. Robert je okarakteriziran kao problematično dijete, iako nikada nije počinio nikakav zločin.

Zbog nedostatka tehnoloških postupaka prilikom otkrivanja zločina i inspektora koji su u problematičnim američkim kvartovima uvijek sumnjičili iste ljude, 18-godišnji je Robert vrlo lako optužen za zločin.

image

Robert DuBoise sa svojom majkom

Martha Asencio-rhine/zuma Press/profimedia/Martha Asencio-rhine/zuma Press/profimedia

Glavni ‘dokaz‘ koji su inspektori tada imali bio je trag ugriza na žrtvi. Otisak Robertovih zuba nekako se podudario s tragom na tijelu ubijene djevojke, no ovakvi površni dokazi kasnije su se posve prestali koristiti u kaznenom postupku.

DuBoise se sada trudi nastaviti život i izgraditi što bolju budućnost u narednim godinama, a trenutno radi kao direktor održavanja jednog country kluba u Tampi. Vrlo je popularan u američkim medijima koji su se vrlo brzo zainteresirali za njegovu tešku životnu priču.

Član sudskog vijeća, Charlie Miranda, komentirao je slučaj Roberta Duboisea i kazao: ‘Kako biste se osjećali da ste u zatvoru 14.600 dana i da svaki od tih prokletih dana znate da ste nevini?‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 09:11