SOLOVJOV PROBLIJEDIO

Ovakav istup ne pamti se od početka rata, Putinov redatelj zaprepastio javnost: ‘Priznat ću vam nešto...‘

‘Naše društvo nije organizirano za ovu vrstu rata. Jednostavno nije! Podcijenili smo jedinstvo Zapada‘, rekao je Šahnazarov

Karen Šahnazarov

 Screenshot/Twitter

Ruski filmski redatelj i scenarist Karen Šahnazarov (Kurir, Bijeli tigar) rekao je tijekom gostovanja u emisiji Večeras s Vladimirom Solovjevim koja se emitirala na ruskoj državnoj televizijskoj postaji Rusija 1 da si Rusi "moraju priznati da bi mogli izgubiti" rat u Ukrajini.

- U slučaju poraza, mogli bismo se suočiti s najozbiljnijim posljedicama. Moramo priznati da bismo mogli izgubiti! Ne slažem se s onima koji kažu da se to ne smije govoriti te da ćemo pobijediti. Ne znam baš! Ne znam! Moramo priznati da bismo mogli izgubiti. Ako to ne napravimo, nećemo biti spremni za traženje drukčijih ishoda. Neće se stvari dogoditi same od sebe. To je slabost! To nije snaga, to je slabost - rekao je Šahnazarov.

- Morate biti spremni istini pogledati u oči. Morate moći sagledati svoje snage i svoje slabosti. Morate sagledati situaciju. Naše društvo nije organizirano za ovu vrstu rata. Jednostavno nije! Ovakav rat, bitka s cijelim Zapadom... Tko će pobijediti? Disciplina i čvrsta organizacija. Dobro organizirana snaga i veličanstvena disciplina! To odlučuje o svemu! To danas u našem društvu ne postoji - dodao je ruski redatelj.

- Podcijenili smo jedinstvo Zapada. Cijelo vrijeme govorimo da je Zapad na rubu raspadanja, da se demonstrira u Berlin i štogod. Međutim, to se neće dogoditi! Ništa se neće raspasti! Kada Zapad osjeti da bi mogao pobijediti, on će pokušati pobijediti. To mu je ugrađeno u podsvijest. Naravno da Ukrajinu i (ukrajinskog predsjednika Volodimira) Zelenskog moramo shvatiti ozbiljno. On je opasan! Nije glup. Energičan je. Igra veliku ulogu u ovoj priči. Nije samo marioneta. Zavaravamo se kada govorimo da je lutka na koncu - ustvrdio je filmaš.

- Moramo nekako iz toga izvući pouke. Moramo si u glave utuviti da je ovo opasna situacija. Ne smijemo se zavaravati da je društvo sada stabilno. Da, u ovom trenutku je. Slušajte, društvo je bilo stabilno i 1916. godine. Bilo je jako stabilno! Znate? Usput, bilo je jako stabilno i 1988., a i 1989. godine! Tri godine prije pada Sovjetskog Saveza. Bilo je jako stabilno! A onda se najednom ispostavilo da nije bilo stabilno! Situacija je opasna zato ni pod kojim uvjetima ne smijemo izgubiti. Zato se moramo organizirati - zaključio je Šahnazarov.

Ruski je filmaš u ožujku 2014. godine podržao stajalište ruskog predsjednika Vladimira Putina o situaciji u Ukrajini i na Krimu. Kijev mu je zbog toga zabranio ulazak u zemlju.

Šahnazarov je prvo podržao rusku invaziju na Ukrajinu koja je počela prije nešto više od godinu dana, međutim onda je 10. ožujka prošle godine pozvao da se ona okonča. Redatelj je tada rekao da bi se situacija u Ukrajini mogla pretvoriti u "potpunu humanitarnu katastrofu" te da nije realno očekivati da će ruske trupe zauzeti Kijev i druge velike ukrajinske gradove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:39