TRESE SE DRŽAVNI VRH

Ovaj čovjek je razlog tektonskih potresa u ruskoj vlasti: ‘Patrušev ga priprema da naslijedi Putina!‘

Novi ministar obrane bit će ekonomist Belousov iz čega se može iščitati da Putina trenutno najviše brinu troškovi rata u Ukrajini

Dmitrij Patrušev

 Kirill Kallinikov/sputnik/profimedia/Kirill Kallinikov/sputnik/profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je smjenu svojeg dugogodišnjeg suradnika Sergeja Šojgua na čije bi mjesto trebao doći bivši zamjenik premijera Andrej Belousov, čovjek koji nije vojno lice već ekonomski stručnjak, piše Sky News.

Šojgu, koji je dužnost ministra obrane obnašao od 2012. preuzet će ulogu šefa Nacionalnog vijeća sigurnosti i biti odgovoran za vojno industrijski kompleks, objavio je Kremlj.

Na toj će poziciji Šojgu zamijeniti Nikolaja Patruševa čija, pak, nova funkcija tek treba biti objavljena.

Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov rekao je da je predsjednik odlučio da ministar obrane bude civil koji bi trebao biti ‘otvoreniji prema inovacijama i naprednim idejama‘.

Na tu se smjenu također može gledati i kao na Putinov pokušaj da pomno ispita troškove obrane nakon što su Šojguovog suradnika, zamjenika ministra Timura Ivanova državni tužitelji optužili za primanje mita.

No smjena ima smisla, prema Peskovljevim riječima, jer se Rusija približava situaciji sličnoj u kakvoj je bio Sovjetski Savez sredinom 1980-ih kada su vojska i tijela za provođenje zakona činila 7,4 posto ukupne potrošnje.

Bivši obavještajac iz britanske agencija MI6, Christopher Steele, koji je vodio ruski ured između 2006. i 2009., rekao je kako bi Peskovljeve riječi trebalo uzeti ‘sa zrncem soli‘.

‘Čini se da je izbor pao na Belousova jer on zapravo nije ničiji igrač u sustavu i ne predstavlja nikakvu prijetnju za Putina‘, rekao je.

image

Andrej Belousov

Jack Taylor/Afp

Kazao je i da je Petruševljevo imenovanje naznaka nestabilnosti ‘u samom vrhu vlasti, odmah ispod Putina‘.

‘Analitičarima prilika u Rusiji već je neko vrijeme jasno da Patrušev priprema svog sina Dmitrija, koji je trenutačno ministar poljoprivrede, za Putinovog nasljednika na mjestu predsjednika‘, kaže.

‘A postoje i neke indicije da posljednjih mjeseci u Rusiji postoje neke nestabilnosti u samom vrh pa ovaj Putinov potez smatram vrlo značajnim.‘

Komentirajući Šojguovu smjenu, britanski ministar obrane Grant Shapps, rekao je da iza njega ostaje ‘katastrofalno naslijeđe‘.

‘Sergej Šojgu je nadgledao svoju vojsku kad je ova pretrpjela više od 355.000 gubitaka i kad su se dogodila masovna civilna stradanja tijekom rata u Ukrajini‘, rekao je Shapps.

‘Rusija treba ministra obrane koji će promijeniti tu katastrofalnu ostavštinu i okončati invaziju - no sve što će dobiti je još jedan Putinov lutak na koncu.‘

Parlament će svakako odobriti ovu smjenu jer ondje, praktički, nema opozicije.

Prema zakonu, vlada u Rusiji mora podnijeti ostavku neposredno prije nego Putin u utorak prisegne za predsjednika u još jednom šestogodišnjem mandatu.

Analitičari su rekli da Putin želi projicirati sliku stabilnosti i zadovoljstva s napretkom svoga tima, tako što će Mihail Mišustin u petak ostati na mjestu premijera.

Osim njega, svoju će poziciju zadržati i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, kao i Valerij Gerasimov, načelnih glavnog stožera ruske vojske.

image

Vladimir Putin i Sergej Šojgu

Alexey Nikolsky/Afp

Veliko iznenađenje - no što ova promjena zapravo znači za Putina?

Ivor Bennett, dopisnik Sky Newsa iz Moskve kazao je da je veliko iznenađenje što su ne jedna, nego dvije ključne osobe u strukturi ruskog vojnog vodstva smijenjene istovremeno.

To sugerira da se u Kremlju događa puno više nego što se na prvi pogled čini.

Šojgu je vrlo blizak Putinov saveznik i to godinama. Zašto ga je onda zamijenio nekim drugim?

Jasno je da Putin nije zadovoljan smjerom kojim se rat razvija. To koincidira s pokušajem Rusije da otvori novu frontu u regiji Harkiv u Ukrajini. Putin novim smjerovima i novim vodstvom najavljuje promjene.

O svemu dovoljno govori to tko je Šojguov nasljednik. Andrej Belousov je ekonomist, tehnokrat. On nije očiti izbor za šefa vojske, ali to naglašava o čemu trenutno Putin najviše brine - ‘koliko dugo si još ovaj rat mogu priuštiti?‘.

Cijelo rusko gospodarstvo trenutno je usmjereno na vojsku. Putin želi osigurati da sve funkcionira što je moguće učinkovitije, tako da se njegov rat može nastaviti.

Šojgu prelazi u Vijeće sigurnosti, gdje će zamijeniti Patruševa. Tehnički je to važnija uloga, ali u stvarnosti je to degradacija.

Što je još važnije, zamjenom Patruševa, Putinu je dobio veću kontrolu nad moćnim tijelom unutar strukture vodstva Rusije.

Neki su Vijeće sigurnosti smatrali pseudokabinetom u sjeni. Sada će imati saveznika na tom važnom položaju, iako nezadovoljnog.

I na koncu, ovo ponešto govori o Putinovom samopouzdanju u ovom trenutku. Na početku novog predsjedničkog mandata očito je ohrabren, ali sve vrišti na nestabilnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:31