PRISTUP PUTINU

Otkriveno koliki je stvarni utjecaj wagnerovaca: ‘Jasno je tko će preuzeti krivnju za neuspjeh‘

Mihail Hodorkovski ispričao je da Jevgenij Prigožin, ima pristup Putinu jednako kao i drugi vladini dužnosnici.

Ilustracija ruskog vojnika, Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin, osnivač grupe Wagner

 Konstantin Mihalchevskiy/sputnik Via Afp/

Čelnici paravojne skupine Wagner, plaćenici koji odgovaraju Vladimiru Putinu, već imaju isti politički utjecaj u Kremlju kao i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov te prvi čovjek ruske obrane Sergej Šojgu, izjavio je Mihail Hodorkovski, istaknuti ruski disident i bivši politički zatvorenik britanskoj parlamentarnoj skupini, prenosi Guardian.

Mihail Hodorkovski ispričao je vanjskopolitičkom odboru britanskog parlamenta da Jevgenij Prigožin, oligarh koji je u rujnu 2022. priznao da je osnovao grupu, ima pristup Putinu jednako kao i drugi vladini dužnosnici.

Otkrio je da Prigožin stoji iza nedavnog imenovanja generala Sergeja Surovikina na čelo vojne operacije u Ukrajini te da blisko surađuje s njim vezano za rat u Ukrajini.

- Popularnost Wagnerove skupine je u porastu zadnjih mjeseci jer se mogu hvaliti da djeluju kao alternativa široj mobilizaciji, ustvrdio je Hodorkovski.

Dodao je, međutim, da Wagnerova skupina koja broji oko 7000 vojnika neće preuzeti krivnju ako vojne operacije u Ukrajini ne uspiju jer ruske snage broje između 150.000 i 200.000 vojnika.

Krivicu će preuzeti Jurij Kovalčuk, Putinov financijaš te Sergej Šojgu, dvojac za koje se vjeruje da su najviše vršili pritisak na Putina da pokrene invaziju u Ukrajini. Također su predviđali da bi se Kijev mogao osvojiti za tri dana.

Hodorkovski je optužio Putina da koristi plaćenike, poput wagnerovaca, koji privlače zatvorenike, jer mu to omogućuje da laže, negira odgovornost i provodi nezakonitu vanjsku politiku.

- Oni se bave terorizmom i ubijanjem, rekao je, dodajući da su Velika Britanija i druge zemlje presporo reagirale kako bi zabrane skupinu unatoč jasnim terorističkim aktivnostima u Africi.

- Ponovno pokretanje procesa novačenja bila bi vrlo opasna politička odluka za Putina, rekao je Hodorkovski, dodajući da je Putina otpor mobilizaciji natjerao da prerano okonča taj proces.

Hodorkovski tvrdi da je 700.000 ljudi napustilo Rusiju nakon mobilizacije i rekao da to predstavlja ‘ozbiljan udarac za Putinovu obrambenu industriju i za rusko gospodarstvo", više nego bilo koje sankcije koje je nametnuo Zapad.

Hodorkovski je pozvao Britaniju da prihvati mnoge od ovih ruskih prognanika.

- Riječ je o najaktivnijim i najobrazovanijim ljudima s određenim financijskim sredstvima, a među njima je i 30.000 programera koji se uglavnom nalaze na Cipru. To je u velikoj mjeri umanjilo sposobnost Rusije da nastavi kibernetičko ratovanje, rekao je.

Također je ustvrdio da su mnogi ruski inženjeri potrebni za proizvodnju visoko preciznog oružja - napustili zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 07:49