SAMOZATAJNI JACK MA

Otkriveno gdje daleko od očiju javnosti danas živi nestali šef Alibabe: Slika akvarele, skuplja umjetnine...

Jack Ma s obitelji, osobnim kuharom i osiguranjem već šest mjeseci živi u Tokiju

Jack Ma (arhiva)

 Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency Via Afp

Jack Ma, osnivač Alibabe i nekoć najbogatiji kineski biznismen, već šest mjeseci živi u Tokiju, u vrijeme kontinuiranog pritiska kineskih vlasti na tehnološki sektor u zemlji.

Ma živi u Tokiju skupa sa obitelji i najbližim suradnicima, a odatle redovito putuje u SAD i Izrael, objavio je Financial Times, pozivajući se na "ljude koji znaju gdje se on nalazi".

Ma je ​​nestao iz javnosti nakon što je prije dvije godine kritizirao kineske državne banke za tromost i pozvao nove, hrabrije igrače koji bi pratili rizičnije poduzetništvo. Od tada su se obje tvrtke koje je osnovao, Ant i šoping portal Alibaba, suočile s nizom problema s regulatornim tijelima. Kompanija Ant prilikom inicijalne javne ponude dionica prikupila je 37 milijardi dolara, no regulatori su to poništili, dok je Alibaba dobio kaznu zbog zloupotrebe monopola od rekordnih 2,8 milijardi dolara.

FT piše da je Ma postao entuzijastični kolekcionar japanske suvremene umjetnosti. Bliski prijatelji rekli su novinarima da se kineski milijarder okrenuo slikanju akvarela, nakon što se povukao iz biznisa. Drugi kažu da Ma koristi svoje vrijeme u Japanu kako bi proširio svoje poslovne interese. U obje tvrtke prepustio je da poslove vodi nova generacija lidera, navodi FT.

image

Jack Ma na Mallorci (arhiva)

Jaime Reina/Afp

Ma inače živi u Hangzhouu pored Šangaja, gdje je sjedište Alibabe. Otkako se sukobio s kineskim vlastima, viđen je u Španjolskoj, Nizozemskoj i drugim zemljama. Izbjegao je strogi lockdown u Kini koja provodi strategije nulte tolerancije na covid, što znači da zatvara čitave kvartove i gradove zbog nekoliko zaraženih.

Tijekom boravka u Tokiju Ma se ponaša samozatajno, svoje javne aktivnosti sveo je na minimum. Sa sobom je doveo osobnog kuhara i tjelohranitelje. Izlazi uglavnom u zatvorene klubove s biranom klijentelom, od kojih je jedan u srcu bogate tokijske četvrti Ginza, a drugi u financijskoj četvrti Marunouchi nasuprot Carskoj palači. Klub u Ginzi postao je diskretno sastajalište bogatih Kineza u Tokiju, navodi FT.

Jack Ma povukao se iz javnosti, a njegov posljednji tweet je iz studenog 2020., kada je Peking započeo regulatorni pritisak na tehnološke kompanije i poduzetnike. I humanitarna Zaklada Jacka Ma, kojoj je Ma obećao posvetiti svoje godine nakon Alibabe, također je smanjila aktivnosti. Čini se da se kineski milijarder posvetio dokolici: lani je viđen na španjolskoj Mallorci, u srpnju je posjetio sveučilište u Nizozemskoj, a također je snimljen kako igra golf u blizini Praga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:15