ALEX DAVIES

Osnivač britanske neonacističke skupine osuđen na zatvor: ‘Ti ljudi žele započeti rasni rat‘

Ncionalna akcija je prva desničarska organizacija koja je zabranjena u Britaniji od Drugog svjetskog rata

Alex Davies

 Screenshot ITV

Suosnivač britanske neonacističke skupine, čiji su članovi planirali ili slavili ubojstva zastupnika, u utorak je zatvoren zbog svoga članstva u zabranjenoj organizaciji.

Alex Davies (28) pomogao je u osnivanju Nacionalne akcije, bijele suprematističke skupine koju je vlada zabranila 2016. godine, nakon što je otvoreno slavila ubojstvo zastupnice Jo Cox. U uličnom napadu ustrijelio ju je i ubo na smrt osamljenik opsjednut nacistima.

Davies je prošli mjesec proglašen krivim što je ostao član skupine i nakon što je zabranjena. Dobio je osam i pol godina zatvora na londonskom sudu Old Bailey u utorak.

2018. godine članovi Nacionalne akcije priznali su kupovinu mačete u svrhu ubojstva još jedne zastupnice, kao i prijetnju da će ubiti policajku.

Prošle godine, policajac je postao prvi aktivni član policije koji je osuđen za terorističke prekršaje nakon što je proglašen krivim zbog članstva u skupini.

Tužitelji kažu da je namjera Nacionalne akcije, koja je osnovana 2013. godine, započeti rasni rat. Skupina - prva desničarska organizacija koja je zabranjena u Britaniji od Drugog svjetskog rata - rekla je da želi osloboditi bijelu Britaniju od židovske kontrole i širenja etničkih manjina.

Britanska policija nedavno je upozorila na porast ekstremizma krajnje desnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:05