PITANJE MIGRANATA

Optužili Srbiju da uz nagovor Moskve želi destabilizirati EU; Stručnjak za Balkan: ‘Vučić nije Lukašenko‘

Vučić je obećao usklađivanje s viznom politikom EU nakon povećanja broja ljudi koji ‘turistički‘ lete u Beograd, a onda traže azil u EU

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

 Andrej Isakovic/AFP

"Liniju zaštite treba pomaknuti dalje na jug", citira Frankfurter Allgemeine Zeitung mađarskog premijera Viktora Orbana. On je to te riječi izrekao tijekom sastanka u Budimpešti sa srpskim i austrijskim kolegama, Aleksandrom Vučićem i Karlom Nehammerom, misleći na Balkansku izbjegličku rutu, prenosi Deutsche Welle. Prema Orbanovim riječima, u tijeku je "opsada" mađarske granice, gdje je samo ove godine navodno zabilježeno 180.000 pokušaja ilegalnih prelazaka.

Sastanak je trebao razriješiti optužbu na račun Srbije koja je prethodnih tjedana došla s više adresa u Beču, Berlinu i Bruxellesu - Beograd bezviznom politikom prema zemljama poput Indije i Tunisa navodno dozvoljava priljev migranata, koji onda ilegalno pokušavaju ući u Europsku uniju.

Upravo iz Indije i Tunisa ove godine dolazi 15.000 zahtjeva za azil u Austriji, podsjeća bečki Wiener Zeitung. "Iz tih zemalja je od 2017. moguće bez vize putovati u Srbiju, ali to bi se trebalo promijeniti do kraja godine", osvrnuo se list na Vučićevo obećanje da će Beograd u najvećoj mjeri uskladiti viznu politiku s EU.

Drugi bečki list, Standard, u naslovu izvještaja to ocjenjuje kao "mlako obećanje" Srbije. I jedna glasnogovornica europske povjerenice za unutarnje poslove izjavila je da je od "ključnog značaja" da države Zapadnog Balkana usklade viznu politiku s EU. "Doista, u Austriju preko beogradske zračne luke i Zapadnog Balkana stiže sve više građana iz onih država kojima ne treba viza za Srbiju", piše Standard. "Ovdje podnose zahtjeve za azil koji su praktično osuđeni na neuspjeh, ali im za prvo vrijeme daju mogućnost da ostanu. Onda putuju dalje, recimo na jug, gdje se proizvodi europsko voće i povrće".

Poticanje migrantskog vala?

Posebno su austrijski i švicarski mediji prethodnih dana lansirali tezu da je Srbija možda ciljano - čak uz nagovor Moskve - poticala migrantski val prema EU. Švicarski javni servis SRF je to u intervjuu upitao i profesora Floriana Biebera, poznavatelja Balkana.

"Ne vjerujem da Srbija pokušava krijumčariti izbjeglice u EU", kaže Bieber. "Ovo ima veze s tim da Srbija vodi samostalnu vanjsku politiku i pokušava održavati dobre bilateralne veze s raznim zemljama, posebno jer te zemlje podržavaju srpsku poziciju oko Kosova. Prioritet Srbije je da tu sklapa međunarodne saveze - dio toga moglo bi biti ukidanje viza za pojedine zemlje".

Bieber odbacuje i tezu da Kremlj preko Vučića migrantskim valom destabilizira Zapad. Prema njegovim riječima, Vučić "vodi svoju politiku" i Putin mu ne može biti naredbodavac kao što može, recimo, (bjeloruskom predsjedniku, Aleksandru) Lukašenku. Osim toga, navodi Bieber, ni Srbija nema nikakve koristi od toga da migranti najprije budu zaglavljeni na njezinom teritoriju, kao što je sada slučaj.

"Doduše, Vučić je majstor u insceniranju kriza koje potom sam rješava. Prije godinu dana, recimo, imali smo situaciju da je mnogo Iranaca preko Srbije htjelo u EU. Tada je EU izvršila pritisak i Srbija je opet uvela vize za Irance. Ovo bi dakle mogao biti pokušaj da se skrene pažnja EU s drugih pitanja koja opterećuju međusobne odnose. Ali to je čista spekulacija", zaključuje Bieber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 21:17