TRIK POŠAO PO ZLU

Opasna igra: Što je parkour, ‘sport‘ zbog kojeg je smrtno stradao hrvatski maturant u Pragu?

Parkour se vježba uz nadzor stručne osobe, a vještine se ‘bruse‘ isključivo discipliniranom, vježbanjem i istraživanjem tehnika
 Hazem Bader/Afp

Neslužbene vijesti sugeriraju da je nesretna smrt 17-godišnjeg maturanta iz Poreča vjerojatno uzrokovana Parkour trikom koji je pošao po zlu, piše Slobodna Dalmacija.

- Očevidom je policija utvrdila da je riječ o nesretnom slučaju. Mladić je preskočio ogradu na balkonu uz restoran i najvjerojatnije je htio izvesti "Parkour trik". Radi se o vještini prevladavanja određenih prepreka. Na žalost, kod tog skoka pao je kroz otvoreni prostor - rekla je veleposlanica Ljiljana Pancirov za HRT.

Parkour je trenutno jedan od najpopularnijih urbanih sportova na svijetu, u kojem se ravnoteža i snaga koriste zajedno kako bi se prkoseći gravitaciji dospjelo s "točke A na točku B". Ova dinamična aktivnost ima za cilj savladavanje prepreka trčanjem, skakanjem, penjanjem i ostalim vrstama kretnji, koje zahtijevaju ozbiljnu snagu i vještine - i obavezan stručni nadzor.

Parkour je osnovao akrobat i vatrogasac Raymond Belle u Francuskoj, a zatim ga je u 80-im godinama prošlog stoljeća razvio njegov sin David s grupom prijatelja. Ovaj sport ubrzo je postao je poznat u cijelom svijetu pa se o njemu 2001. godine čak snimio film. "L‘Art du déplacement", odnosno umjetnost pokreta, kasnije je preimenovan u Parkour te je dobio titulu "gradskog sporta".

Parkour ne zahtijeva posebnu obuku ili dodatke. U njemu je glavni alat vaše tijelo, kojeg se pri izvođenju vratolomija treba koristiti instinktivno. Za vježbanje opasnih pokreta vrlo je važno pronaći adekvatno područje ili dvoranu, a zatim tijelo treba trenirati kako bi se što bolje razvila vještina, ali i snaga. Parkour se vježba uz nadzor stručne osobe, odnosno trenera, a vještine se "bruse" isključivo discipliniranom, vježbanjem i istraživanjem tehnika. U pripremanju za izvođenje parkoura potrebno je prvo vježbati mišiće i ravnotežu. Zatim na red dolazi usavršavanje doskoka i kotrljajućih pokreta, a tek onda se prelazi na skokove, skakanje i penjanje, piše Slobodna Dalmacija.

image
Karim Jaafar/Afp
image
Karim Jaafar/Afp
image
Philippe Lopez/Afp
image
Julien De Rosa/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:54