Johann Georg Reißmüller

ODLAZAK NOVINARA KOJI JE KOHLA I GENSCHERA NAVEO DA PRIZNAJU RH Njegove rečenice snažno su pridonijele promjeni mnijenja o događanjima u bivšoj SFRJ

“Civilizirani svijet više ne smije samo pasivno promatrati krvoproliće u Hrvatskoj...”, glasovita je rečenica koju je 27. kolovoza 1991. napisao Johann Georg Reißmüller, a publicirao ugledni njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Baš kao i riječi od 2. srpnja u kojima je opisao tadašnji trenutak, ali i najavio apokalipsu koja će, nakon Hrvatske, zahvatiti Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, a glase kao optužnica: “Ruševine u Jugoslaviji posljedica su brutalne želje za vladavinom srpskih političara i generala, ali i stravičnog zakazivanja zapadnog svijeta”.

Ekspert za socijalizam

U to su vrijeme novinski tekstovi snažno utjecali na javno mnijenje, ali, još važnije, i na politiku vodećih europskih država na početku devedesetih. A ako su nečiji tekstovi pridonijeli promjeni službene politike Savezne Republike Njemačke prema događajima u Jugoslaviji i priznanju Hrvatske i Slovenije, tada su to bili komentari Johanna Georga Reißmüllera, koji je u 87. godini nedavno preminuo u Frankfurtu. Na osobnom primjeru iskusio je što znači rat jer je Reißmüllerova obitelj bila dio milijunskog njemačkog mnoštva koje je zbog Hitlerovih zločina bilo prisiljeno napustiti Čehoslovačku. U Berlinu je doktorirao pravne znanosti, a 1961. prelazi u FAZ, koji ga kao eksperta za istočnoeuropski socijalizam angažira kao dopisnika iz Beograda. Reißmüller je bio jedan od pet izdavača FAZ-a i, za razliku od većine urednika u Njemačkoj, bio je u prednosti po pitanju Jugoslavije.

Pritisak na politiku

Nekoliko je godina živio u toj zemlji kao dopisnik FAZ-a i tečno je naučio jezik koji se tada službeno zvao srpsko-hrvatski.

A onda je počeo rat u Hrvatskoj, i Reißmüllerovi tekstovi, kojima je vršio pritisak na politiku, odigrali su ključnu ulogu da se tadašnji kancelar Helmut Kohl i njegov šef diplomacije Hans-Dietrich Genscher odluče za priznanje. Za Reißmüllera nije postojala simetrija odgovornosti i od početka je pisao i govorio o “napadačima” i “napadnutima”, a ne o “zaraćenim stranama”. FAZ-ov izdavač Berthold Kohler nedavno je precizno detektirao kako je Reißmüller svojim pisanjem oslobodio Hrvate i Slovence iz “jugoslavenskog multinacionalnog zatvora”. Dio zasluga za priznanje Hrvatske, ali i razumijevanje tko je bio tko 1991., pripada ovom poznatom novinaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 19:15