BIDENOVA ODLUKA

Očekuje se izdavanje naredbe protiv židovskih doseljenika koji na Zapadnoj obali napadaju Palestince

SAD je u prosincu zabranio izdavanje viza osobama umiješanima u nasilje na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom

Joe Biden 

 Kent Nishimura/AFP

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden izdati izvršnu naredbu protiv židovskih doseljenika koji napadaju Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, objavio je Politico pozivajući se na dokumente i američkog dužnosnika.

Naredba bi trebala biti objavljena kasnije u četvrtak, prema dokumentima i američkom dužnosniku, a očekuje se da će uključivati ​​sankcije protiv doseljenika, izvijestio je Politico.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvješće.

Biden i drugi visoki američki dužnosnici upozoravali su više puta da Izrael mora djelovati kako bi zaustavio nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali. Napadi su ondje rasli posljednjih mjeseci kako su se židovska naselja širila, a zatim su ponovno porasli nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada.

SAD je u prosincu zabranio izdavanje viza osobama umiješanima u nasilje na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom.

Izrael je u bliskoistočnom ratu 1967. godine okupirao Zapadnu obalu rijeke Jordan koju Palestinci žele kao okosnicu neovisne države. Na tom području izgradio je židovska naselja koja većina zemalja smatra ilegalnima. Izrael to osporava i poziva se na povijesne i biblijske veze sa zemljom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:03