SIMBOLI REVOLUCIJE

Očajni ljudi u zrak dižu prazne listove papira, pišu jednadžbe i šeću alpake: Otkriveno što stoji iza svega

Gradovi poput Šangaja i Pekinga nisu imali okupljanja nezadovoljnih građana ovakvih razmjera od prosvjeda na trgu Tiananmen

Prosvjed u Pekingu

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Prazni listovi papira, matematičke jednadžbe i alpake. Prosvjednici u Kini pronašli su kreativne načine da izraze bijes zbog strogih vladinih mjera nulte tolerancije na covid.

Usprkos rasprostranjenoj cenzuri i represiji prema onima koji podignu glas protiv vladajućih, Kinezi su svoju frustraciju iskazali na originalni način. Tisuće prosvjednika u Šangaju, Pekingu i drugim velikim gradovima podigli su u zrak prazne listove papira, koji simboliziraju cenzuru. Bijela boja u Kini se koristi na pogrebima, što se može iščitati i kao referenca na smrt najmanje deset osoba u Urumqiju. Drugi su se usudili staviti tekst i simbole na svoje transparente. Jedan prosvjednik nacrtao je uskličnik na crvenoj pozadini, što je znak koji se koristi na aplikaciji WeChat kada poruka ne može biti isporučena, a drugi je snimljen kako nosi zaštitnu masku na kojoj je ispisan broj 404, kod za internetsku stranicu koja nije pronađena i aluziju na praksu blokiranja internetskog sadržaja u Kini.

Friedmannova jednadžba

Studenti pekinškog Sveučilišta Tsinghua ispisali su Friedmannovu jednadžbu na transparente. Nazvana po ruskom fizičaru Aleksandru Friedmannu, ova jednadžba opisuje brzinu kojom se svemir širi i simbolizira slobodnu i otvorenu Kinu. Drugo je objašnjenje da se radi o igri riječi. Friedmann zvuči slično kao "freedman", odnosno u prijevodu "oslobođeni čovjek".

Jedna je žena u znak prosvjeda prošetala tri alpake cestom Urumqi u Šangaju, što se tumači kao referenca na jedan od najranijih prosvjednih simbola koji su izmišljeni kako bi se izbjeglo i ismijavalo internetsku cenzuru. Blatno-travnati konj ili cao ni ma je stvorenje nalik alpaki, čije je ime na kineskom jeziku homonim za uvredu "j**i si mater". Jedna mlada žena prosvjedovala je hodajući ulicama grada Wuzhen u pokrajini Zhejiangu s lancima oko zapešća i ljepljivom trakom preko usta, noseći prazan papir. Na društvenim mrežama počele su se objavljivati pjesme Pink Floyda uz poseban naglasak na stih "We don‘t need no thought control" ("Ne trebamo kontrolu misli").

Zakon o sigurnosti

Novinari BBC-ja, DW-a i CNN-a, koji izvještavaju o demonstracijama, navode kako gradovi poput Šangaja i Pekinga nisu imali okupljanja nezadovoljnih građana ovakvih razmjera od prosvjeda na trgu Tiananmen 1989. godine. Prosvjedi su uglavnom mirni, a svima je zajedničko jedno - listovi bijelog papira. "Bijeli papir predstavlja sve što želimo reći, ali ne možemo", objasnio je 26-godišnji Johnny za Reuters tijekom prosvjeda na rijeci Liangma u Pekingu.

Trend potječe iz prosvjeda u Hong Kongu 2020. godine kada su stanovnici držali prazne papire u znak prosvjeda protiv zakona o sigurnosti. Kad su vlasti zabranile slogane i fraze povezane s masovnim prosvjednim pokretom, aktivisti su počeli na prosvjedima držati bijele papire. I u Kini ta gesta simbolizira čin ušutkavanja neslaganja. U međuvremenu, kineski internetski cenzurni stroj radi prekovremeno. Deseci milijuna postova filtrirani su iz rezultata pretraživanja, a "prazan list papira" i "bijeli papir" također prikazuju oskudne rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:29