ZLOGLASNI BOKO HARAM

OBAMA POSLAO SPECIJALCE U AFRIKU Kreću u lov na otmičare 300 djevojčica

 AFP

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države upravo su krenule u vojnu intervenciju s ciljem lociranja gotovo 300 djevojčica, koje je u travnju otela nigerijska teroristička skupina Boko Haram.

Predsjednik Barack Obama objavio je u srijedu da je odobrio angažman 80 vojnika u susjednoj državi Čad, odakle će pomagati u obavještajnom radu, a otamo će polijetati avionima i upravljati bespilotnim letjelicama koje će ići u pretragu sumnjivih područja na sjeveru Nigerije.

Prvi čovjek SAD-a o svojoj je odluci pismom obavijestio šefa Zastupničkog doma Kongresa Johna Boehnera te Senat. Najavio je da će vojnici u Čadu biti koliko god je potrebno.

Agencija AP javlja da se zasad ne očekuje da će vojnici sudjelovati u pretrazi terena na samom tlu, već će to do daljnjega činiti isključivo iz zraka. Amerikanci su već uključeni u potragu za teroristima i otetim djevojčicama, ali u znatno manjem broju.

Pripadnici Boko Harama, što u prijevodu znači 'zapadni sustav obrazovanja je grijeh', djevojčice su oteli iz škole na sjeveru Nigerije. Nekoliko desetaka učenica je uspjelo pobjeći, dok teroristi prijete da će ostalih 276 prodati u roblje ako nigerijske vlasti u zamjenu za njihovo oslobađanje iz zatvora ne puste njihove uhićene članove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 08:27