VAŽNO PITANJE

NYT: Trump se privatno izjasnio za zabranu pobačaja nakon 16 tjedana; Trumpov tabor: Nije istina!

Za republikanske izborne gubitke Trump je okrivio pitanje pobačaja, dok svoj osobni stav u javnosti nikad nije iznio jasno

Donald Trump

 Spencer Platt/Getty Images Via Afp

Donald Trump, favorit za nominaciju republikanaca na predsjedničkim izborima, privatno je izrazio potporu za nacionalnu zabranu pobačaja nakon 16-tjedana, s iznimkom u slučaju silovanja, incesta ili ugroze majčina života, izvijestio je New York Times u petak, navodeći dva izvora.

Iz Trumpove kampanje poslali su priopćenje kao odgovor na ono što su nazvali "lažnim" člankom. "Kao što je Trump izjavio, sjeo bi s obje strane i ispregovarao dogovor s kojim bi svi bili zadovoljni", stoji u priopćenju, ali se ne navodi kako bi izgledao takav "dogovor".

Times je izvijestio da Trump nije želio iznijeti svoje stavove javno kako bi izbjegao odvraćanje konzervativaca prije nego što i službeno postane kandidat Republikanske stranke.

Očekuje se da će Trump osvojiti nominaciju, no njegova posljednja suparnica, bivša veleposlanica u UN-u Nikki Haley, odbija se povući iz utrke.

Bivši predsjednik preuzeo je zaslugu za imenovanje troje konzervativnih sudaca američkog Vrhovnog suda koji su u 2022. godini pomogli srušiti presudu Roe protiv Wadea iz 1973. godine koja je jamčila legalan pobačaj u cijeloj zemlji.

Za republikanske izborne gubitke Trump je također okrivio pitanje pobačaja, dok svoj osobni stav u javnosti nikad nije iznio jasno.

Demokrat Joe Biden, s kim će se Trump najvjerojatnije suočiti na predsjedničkim izborima u studenome, pravo na pobačaj stavlja u središte svoje kampanje 2024. godine, tvrdeći da je pristup pobačaju osobna sloboda koju Trump i republikanci niječu ženama.

Protivnici pobačaja, uz potporu kršćanskih evangeličkih skupina, tvrde da pobačaj okončava život ljudskog bića i da su potrebna stroža ograničenja na državnoj i nacionalnoj razini.

Republikanci su donijeli restriktivne zakone o pobačaju u dvadesetak saveznih država otkad je Vrhovni sud donio odluku kojom je srušena presuda Roe protiv Wadea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:35