'PODMAZIVALI' I U SERIE A

Novi skandal trese Italiju: 'Slavenska banda' namještala utakmice

'Slavenska banda' je, kako sumnjaju talijanski istražitelji, platila 400.000 eura kako bi 'podmazala' jednog igrača iz Serie A
Osijek, 160708.Hrpa eura - ilustracija za mito i korupciju.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / EPH

Talijanski pravosudni organi potvrdili su da je u novom kladioničarskom skandalu značajnu ulogu očito odigrala i mafija, piše Deutsche Welle .

Jedna "slavenska skupina s kolosalnim financijskim sredstvima" bliska mafijaškim krugovima operativno je odgovorna za aferu koja je potresla nogomet na Apeninskom polutoku, tvrdi Državno odvjetništvo iz Cremone.

Ta je skupina, kako je izjavio državni odvjetnik Guido Salvini, bila u stanju u kladionicama uplatiti i po pet milijuna eura na samo jednu jedinu utakmicu - neposredno uoči njezinog početka.

Financijska sredstva su očito bila izdašna: skupina je poveće svote uplaćivala i tijekom spornih utakmica (tzv. "live" klađenje).

"Mozak" te skupine je očito jedan Slovak koji živi u Švicarskoj. On je dobar prijatelj nekadašnjeg profesionalnog igrača Maura Bressana. A Bressano je u srijedu (1.6.) uhićen, zajedno s bivšim talijanskim reprezentativcem Giuseppeom Signorijem .

"Slavenska banda" je, kako sumnjaju talijanski istražitelji, platila 400.000 eura kako bi "podmazala" jednog igrača iz Serie A. Mito za profesionalce iz druge talijanske lige iznosio je 120.000 eura, a u trećoj ligi ih se moglo "kupiti" već za 50.000 eura, potvrđeno je u istražnim krugovima.

U nekoliko talijanskih gradova proteklih se dana tijekom istražnog postupka saznalo i da je Camorra, zloglasna mafijaška skupina iz Napulja, na nogometne utakmice ulagala poveću svotu novca.

Državno odvjetništvo iz Cremone istražuje i moguće manipulacije utakmica Serie A u sezoni 2010./2011. Sumnjiv je primjerice sraz FC Genue i AS Rome (4:3) odigran 20. veljače. Državno odvjetništvo za sada ne isključuje mogućnost da je ta utakmica bila manipulirana.

Utakmica između Intera i Leccea odigrana 30. ožujka očito nije bila namještena - pokušaj manipulacije je, kako se sada pretpostavlja, propao. Signori, koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru u Bologni, samo je na toj utakmici, tvrdi se, izgubio 150.000 eura.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 05:59