NAPAD NA JEMEN

Novi američki napad na hutiste, planirali su ispaliti projektile u Crveno more

U noći na četvrtak, američka vojska ciljala je hutiste četvrti put u manje od tjedan dana

Arhivska fotografija

 Aaron Lau/Afp

Sjedinjene Države izvele su rano u četvrtak nove napade na hutiste koji su se spremali ispaliti projektile u Crveno more, rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Spominjući i napade koji su već izvedeni u noći na četvrtak, Kirby je kazao: "Izveli smo ih ponovno jutros gađajući projektile... za koje mislimo da su ih se pripremili trenutno lansirati u Crveno more".

Dodao je da će američko vojno zapovjedništvo na Bliskom istoku kasnije objaviti detalje napada.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da će se američko-britanski napadi na hutiste u Jemenu nastaviti, dodajući da su pobunjenici nastavili napadati brodove u Crvenom moru.

U noći na četvrtak, američka vojska ciljala je hutiste četvrti put u manje od tjedan dana.

Ti američki napadi, dok Bliski istok riskira regionalni požar, izvedeni su nekoliko sati nakon što je Washington još jednom opisao jemenske pobunjenike kao "teroriste".

Hutisti, koji već gotovo desetljeće ratuju protiv jemenske vlade, ciljaju trgovačke brodove za koje vjeruju da su povezani s Izraelom, u području ključnom za međunarodnu trgovinu.

Sjedinjene Države odlučile su predvoditi međunarodni odgovor na te napade, izvodeći napad na hutiste u dogovoru s Ujedinjenim Kraljevstvom, te uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:09