SPOMEN NA HOLOKAUST

Njemački i izraelski predsjednik u Bergen-Belsenu: ‘Zajedno braniti domovinu za židovski narod‘

Njemački predsjednik je ukazao na potrebu borbe protiv antisemitizma koji je u Njemačkoj, kako je rekao, i dalje više nego prisutan

Njemački i izraelski predsjednik kod spomen obilježja

 Ronny Hartmann/AFP

Izraelski predsjednik Isaac Herzog i predsjednik Njemačke Frank Walter Steinmeier posjetili su u utorak bivši koncentracijski logor Bergen-Belsen na sjeveru Njemačke.

„Izrael i Njemačka moraju zajednički braniti domovinu za židovski narod, njegovu budućnost, sigurnost i boljitak te se boriti protiv svakog oblika antisemitizma“, rekao je Herzog prilikom posjete spomen području sjeverno od Hannovera.

Steinmeier je naglasio kako sjećanje na zločine počinjene nad Židovima tijekom nacionalsocijalističkog režima ne smije prestati.

„Holokaust je bolni dio njemačke povijesti i ne smije se ponoviti niti zaboraviti“, rekao je Steinmeier.

Njemački predsjednik je ukazao i na potrebu borbe protiv antisemitizma koji je u Njemačkoj, kako je rekao, i dalje više nego prisutan.

Dvojica predsjednika su tijekom obilaska bivšeg logora posjetili spomenik nizozemskoj Židovki Anne Frank koja je ondje ubijena nekoliko mjeseci prije završetka Drugog svjetskog rata.

Među britanskim vojnicima koji su oslobodili Bergen-Belsen nalazio se i otac sadašnjeg predsjednika Izraela Chaim Herzog, šef države od 1983. do 1993.

Posjetom logoru okončan je trodnevni posjet Herzoga Njemačkoj tijekom kojeg je sudjelovao na komemoraciji za ubijene izraelske sportaše na Olimpijadi u Muenchenu 1972. i održao govor u Bundestagu u kojem je Njemačkoj zahvalio na podršci Izraelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:28