EGZODUS

Nitko neće ostati u Nagorno-Karabahu: Mnogi od onih koji bježe su gladni, iscrpljeni i trebaju hitnu pomoć

Azerbajdžan je objavio da želi reintegrirati planinsko područje na jugu Kavkaza, bez diskriminacije lokalnog stanovništva

Izbjeglice iz Nagorno-Karabaha

 Diego Herrera Carcedo/AFP

UNHCR je objavio da je pobjeglo 100.000 od procijenjenih 120.000 stanovnika Nagorno-Karabaha. Mnogi od onih koji bježe su gladni, iscrpljeni i trebaju hitnu pomoć, upozorila je ta UN-ova agencija za izbjeglice.

Bivši dužnosnik Nagorno-Karabaha, Artak Beglaryan, tvrdi da su posljednje skupine stanovnika Nagorno-Karabaha u subotu bile na putu za Armeniju. Ostalo je najviše nekoliko stotina osoba, od kojih su većina lokalni dužnosnici, djelatnici hitne pomoći, volonteri, nešto osoba s posebnim potrebama, prenosi BBC. Broj izbjeglica koje su ovoga tjedna stigle u Armeniju dosegnuo je 100.417, izjavila je Nazeli Baghdasaryan, glasnogovornica armenskog premijera.

To znači da su gotovo svi napustili samoproglašenu armensku enklavu u Azerbajdžanu, nakon što je vojska Azerbajdžana prošloga tjedna zauzela čitavo to područje. Azerbajdžan je objavio da želi reintegrirati Nagorno-Karabah, bez diskriminacije lokalnog stanovništva.

"To je totalna propaganda, još jedna azerbajdžanska laž. Nitko neće ostati u Nagorno-Karabahu", rekao je armenski veleposlanik Edmon Marukijan.

Planinsko područje na jugu Kavkaza, u granicama Azerbajdžana, bilo je većinski naseljeno armenskim stanovništvom. Tri desetljeća Nagorno-Karabah vodila je separatistička lokalna vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:05