VAN SVIH TOKOVA

'NITKO NAM NIJE REKAO DA VLADA PANDEMIJA' Bračni par tjednima plovio morem i nisu imali pojma o razmjerima zaraze: 'Bila sam šokirana'

 
Elena Manighetti i Ryan Osborne
 Facebook: Elena Manighetti

Elena Manighetti i Ryan Osborne 2017. godine dali su otkaz, kupili brod i odlučili su putovati oko svijeta, piše BBC.

Zamolili su svoje obitelji da ostanu u kontaktu, ali s jednim pravilom: nema loših vijesti.

Par, koji je živio u Manchesteru, prošlog je mjeseca putovao preko Atlantskog oceana od Kanarskih otoka do Kariba kada se novi i smrtonosni koronavirus širio svijetom.

Nakon 25 dana na moru i s malo komunikacije s vanjskim svijetom, par se planirao usidriti na jednom malom otoku sredinom ožujka.

No, kada su uspjeli uhvatiti telefonski signal dok su bili na obali, otkrili su da je otok u potpunosti zatvoren i da svijetom vlada globalna pandemija o kojoj nisu imali pojma.

- U veljači smo čuli da postoji virus u Kini, ali s ograničenim podacima koje smo imali kada bismo već stigli na Karibe za 25 dana, sve bi bilo gotovo - kazala je Elena.

Shvatili razmjer situacije s koronavirusom

Kada se pročulo za koronavirus par je bio na moru, a s obzirom na to da su imali ograničen pristup internetu i nisu mogli toliko komunicirati s obitelji i prijateljima, nisu imali pojma koliko je situacija postala ozbiljna.

- Rekli smo našim kontaktima da ne želimo čuti loše vijesti, što je bilo teško jer se radilo o prilično lošim vijestima - kazala je Elena čija je obitelj iz Lombardije, najgore pogođene regije u Italiji.

- Prvo smo pokušali usidriti na francuskom teritoriju na Karibima, ali kada smo stigli, otkrili smo da su sve granice zatvorene i da se otoci zatvaraju - kazao je Ryan.

Ispričao je da su tada pretpostavili da se radi o preventivnoj mjeri te da na otocima nisu htjeli riskirati da nekoliko turista zarazi lokalno stanovništvo.

Nakon povratka na brod, plan je bio da putuju do Grenade, a kada su došli na područje na kojem je 4G signal bio dovoljno dobar otkrili su što se događa i u tom trenutku su počeli shvaćati razmjere situacije s koronavirusom.

- Naša prijateljica je bila u Saint Vincentu gdje smo namjeravali krenuti. Uspjeli smo stupiti u kontakt s njom 10 sati prije nego što smo trebali pristati.

Rekla nam je da će nam biti odbijen ulazak jer sam državljanka Italije, iako nisam mjesecima bila u Italiji - kazala je Elena.

Otac joj je rekao da ne paničari

Srećom, par je pratio svoj brod putem GPS signala pa si dokazati svoju povijest putovanja, koja je pokazala, osim što nisu mjesecima bili u Italiji, da su već 25 dana bili u izolaciji na moru.

Bilo im je teško čuti kako pandemija utječe na njihove obitelji. Elena je kazala da je njen rodni grad u Lombardiji bio jedan od najteže pogođenih gradova koronavirusom na svijetu.

- Kada smo se usidrili nazvala sam svog oca. Bio je to težak razgovor. Rekao mi je da ne paničarim iako je naš grad gadno pogođen pandemijom.

Poslao mi je tekst New York Timesa o našem gradu i bila sam šokirana. Radilo se o jezivoj slici.

Nije bilo lijesova, grobnih mjesta na grobljima ili u krematorijima. Moja obitelj je, srećom, sigurna, ali ljudi koje poznajemo godinama su umrli - kazala je Elena.

Trenutno su ona i Ryan na sigurnom u Bequiji u Saint Vincentu, ali ih brine koliko će dugo moći tamo ostati. Kažu kako to mjesto ne žele napustiti, ali cilj im je da se otisnu na more prije sezone uragana koja kreće početkom lipnja.

Nadaju se da će otputovati na sjever i nastaviti istraživati ​​Karibe. Ali za sada stvari izgledaju neizvjesno, kazala je Elena za BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:43